ßßß
Lubię jak w grudniu dzwonią świąteczne piosenki, w tym roku wyjątkowo dużo ich dotarło z dalekich zakątków świata, jak na przykład ta piękna kolęda norweska 'Nå tennes tusen julelys' (Zapalmy teraz tysiąc świątecznych światełek). Śliczne wykonanie Anny Brændeland i Marianny Bondevik przesłała mi Ania - dziękuję Aniu.Posłuchajcie... (klik na strzałeczce)Gdy brzmią świąteczne dźwięki, lubię upiec ciasteczka cukrowe - są bardzo chrupiące, można zamiast cynamonu zrobić goździkowe, dodając utłuczone w moździerzu goździki, startą skórkę cytryny, wtedy będą cukrowo-cytrynowe, ale mogą być też migdałowe, czy waniliowe, po dodaniu wanilii lub aromatu migdałowego. Ciasto można zamrażać, a w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości z zamrożonego ciasta upieczesz świeże ciasteczka w ciągu kilku minut.200g mąkiszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia115g masła o temperaturze pokojowej225g cukru1 lekko roztrzepane jajko60g brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu (lub łyżka startej skórki cytrynowej, łyżeczka wanilii, czy aromatu migdałowego)Rozgrzej piekarnik do 180st.Utrzyj na puszysty krem masło z dodawanym porcjami cukrem, dodaj roztrzepane jajko. Po łyżce dodawaj przesianą mąkę z solą, cynamonem (ew innymi przyprawami smakowymi) i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj ciasto i odstaw do lodówki, by dobrze stężało.Z zimnego ciasta uformuj walec i średnicy 5cm. Zawiń w folię i odstaw na 10 min do lodówki, po czym wyjmij z folii i obtoczy walec w brązowym cukrze. Teraz możesz walec zamrozić, jeśli chcesz piec ciasteczka innym razem. Jeśli nie, pokrój roladę na 5mm krążki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. KONIECZNIE trzeba zachować duże (ok. 4-5 cm) odstępy, gdyż ciasteczka bardzo rosną na boki.Ciastka piecz ok. 12-15 min, do momentu, gdy będą złote. Ciastka zamrożone pieczesz kilka minut dłużej.Wystudź na metalowej kratce. Przechowuj w metalowej puszce.przepis pochodzi z książki „Le Cordon Bleu Ciasteczka”