Składniki *:3/4 szklanki jagód100 g białej czekolady, drobno połamanej2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli100 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru1 jajko1/3 łyżeczki aromatu waniliowego3/4 szklanki maślanki4 łyżki jasnego brązowego cukru*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowąMieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem na wysokich obrotach ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie, dodajemy jajko i aromat. Dokładnie mieszamy. Do maślanej masy dodajemy szklankę mąki, krótko mieszamy. Dodajemy maślankę, resztę mąki, miksujemy.Jagody, razem z białą czekoladą dodajemy do ciasta, mieszamy krótko łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy brązowym cukrem.Całość wstawiamy do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.