Wykonanie
Ostatnio stojąc przed witryną
cukierni, wlepiona wzrokiem w kolorowe smakołyki niczym mała dziewczynka, postanowiłam kupić coś co wygląda na smaczne i łatwe do odtworzenia. Wybór padł na tartaletkę z kruchego ciasta z nadzieniem
twarogowym. Była przepyszna, więc tym chętniej zabrałam się jeszcze tego samego popołudnia za zrobienie ich w domu :) Kruche ciasto,
serek homogenizowany,
twarożek typu Philadelphia,
cytryna,
wiśniowa konfitura. Poszło sprawnie a efekt był bardzo zadowalający :) Jeżeli macie foremki w kształcie serduszek, może być to świetna propozycja na deser walentynkowy!

Składniki:ok. 10 tartaletek o średnicy ok. 10 cmCiasto:125 g
margaryny225 g
mąki3 łyżki
cukru5 łyżek
maślankiSzczypta
soliNadzienie
serowe:400 g
homogenizowanego serka waniliowego200 g kremowego
serka naturalnego50 g
cukru pudru2 duże
jajkałyżeczka ekstraktu
waniliowegoLukier cytrynowy:ok. ½ szklanki
cukru pudru1 -1,5 łyżki
soku z cytrynyKonfitura wiśniowa (opcjonalnie)Wykonanie:Ciasto:
Margarynę kroimy w ok. 2,5 cm kostkę. W malakserze chwilę mieszamy ze sobą
mąkę,
sól i
cukier. Dodajemy
margarynę i pulsujemy przez około 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując dolewamy powoli
maślankę – ciasto powinno się skleić w całość. Po połączeniu wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną
mąką i ugniatamy chwilę dłonią. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.W międzyczasie foremki do tartaletek wykładamy
ciastem i nakłuwamy widelcem. Każdą tartaletkę przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy kulki do pieczenia /
fasolę /
ryż w celu ich obciążenia. Pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie z ciasta i pieczemy jeszcze 3-4 minuty, dopóki się lekko nie zarumieni.Nadzienie
serowe: oba
serki,
jajka i ekstrakt
waniliowy miksujemy chwilę na średnich obrotach. Dodajemy
cukier i ponownie miksujemy.Upieczone ciasto napełniamy nadzieniem
serowym. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy tartaletki z nadzieniem przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy powoli stopniowo rozchylając drzwi piekarnika.
Lukier: do miseczki wsypujemy
cukier puder. Dolewamy
sok z cytryny i intensywnie mieszamy. W celu uzyskania właściwej konsystencji możemy dodać więcej
cukru lub
soku z cytryny.Po ostygnięciu tartaletek rozsmarowujemy po wierzchy po łyżce lukru. Gdy zastygnie nakładamy
konfiturę wiśniową (opcjonalnie).Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ