ßßß
Składniki:ok. 10 tartaletek o średnicy ok. 10 cmCiasto:125 g margaryny225 g mąki3 łyżki cukru5 łyżek maślankiSzczypta soliNadzienie serowe:400 g homogenizowanego serka waniliowego200 g kremowego serka naturalnego50 g cukru pudru2 duże jajkałyżeczka ekstraktu waniliowegoLukier cytrynowy:ok. ½ szklanki cukru pudru1 -1,5 łyżki soku z cytrynyKonfitura wiśniowa (opcjonalnie)Wykonanie:Ciasto: Margarynę kroimy w ok. 2,5 cm kostkę. W malakserze chwilę mieszamy ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodajemy margarynę i pulsujemy przez około 15 sekund, tak aby otrzymać coś na kształt kruszonki. Cały czas pulsując dolewamy powoli maślankę – ciasto powinno się skleić w całość. Po połączeniu wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy chwilę dłonią. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.W międzyczasie foremki do tartaletek wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Każdą tartaletkę przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy kulki do pieczenia / fasolę / ryż w celu ich obciążenia. Pieczemy przez 15 minut. Następnie ściągamy obciążenie z ciasta i pieczemy jeszcze 3-4 minuty, dopóki się lekko nie zarumieni.Nadzienie serowe: oba serki, jajka i ekstrakt waniliowy miksujemy chwilę na średnich obrotach. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.Upieczone ciasto napełniamy nadzieniem serowym. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150°C i pieczemy tartaletki z nadzieniem przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy powoli stopniowo rozchylając drzwi piekarnika.Lukier: do miseczki wsypujemy cukier puder. Dolewamy sok z cytryny i intensywnie mieszamy. W celu uzyskania właściwej konsystencji możemy dodać więcej cukru lub soku z cytryny.Po ostygnięciu tartaletek rozsmarowujemy po wierzchy po łyżce lukru. Gdy zastygnie nakładamy konfiturę wiśniową (opcjonalnie).Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ