Wykonanie

1/2 kg
twarogu2
jajka120 g
margaryny3/4 szklanki
cukru3 łyżki
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli500 - 600 g
mąkiolej do smażenia
lukiercukier pudersok z cytrynyTwaróg utrzeć z
cukrami na gładką masę, dodać rozpuszczony tłuszcz,
jajka,
sodę,
sól i 500 g
mąki, zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać
mąką.Rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm, za pomocą szklanki wycinać krążki, wewnątrz każdego wyciąć dziurkę (np. małym kieliszkiem)*.Wrzucać partiami do rozgrzanego
oleju, smażyć do zarumienienia z obu stron, obracając w trakcie. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe polukrować lub obsypać
cukrem pudrem.* Wycięte środki można zagnieść z pozostałym
ciastem lub wrzucić do
oleju, aby usmażyć małe
serowe kuleczki.Smacznego!


***Przepis na oponki dopisuję do akcji Karnawałowo mi!