Wykonanie
Oponki, po inszemu kółeczka ze
serem. Za gówniarza wpaździerzało się tego kilogramami, jak Pani Matka nasmażyli. Na swojskim
twarogu, swojskich jajcach, smażone na
smalcu ze swojskiej
świni. Nasmażylim se tera sami, a wspomnienia z gówniarzerskich lat wrócili, oj wrócili… Przypomniało się, jak to się na świniach wyścigi robiło, hto pierwszy do sklepu po butelkie Panu Tatusiowi pojedzie… Albo jak się kartochli z Gieniaczkowego
pola podprowadzało, a
potem trza było przed Gieniaczkowym gniewem (i widłami) uciekać… Taaa, to se ne vrati, kuchani, to se ne vrati…

Składniki:½ kg
mąki +
mąka do podsypania½ kg
twarogu½ szkl.
cukru2
jajka1 łyżeczka
sody3 łyżki roztopionej
margaryny½ małej
śmietany½ łyżeczki
solismalec do smażenia
cukier puder do dekoracjiSposób przygotowania:Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Podsypujemy
mąkę do momentu Az ciasto przestanie się kleić i będzie dobrze odchodziło od rąk. Rozwałkowujemy ciasto na
stole na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka, z których kieliszkiem wycinamy środek. Resztki zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy oponki, aż do momentu maksymalnego wykorzystania ciasta.Smażymy oponki na głębokim tłuszczu z każdej strony, po czym obficie posypujemy
cukrem pudrem.