ßßß Cookit - przepis na Oponki

Oponki

nazwa

Wykonanie

Oponki, po inszemu kółeczka ze serem. Za gówniarza wpaździerzało się tego kilogramami, jak Pani Matka nasmażyli. Na swojskim twarogu, swojskich jajcach, smażone na smalcu ze swojskiej świni. Nasmażylim se tera sami, a wspomnienia z gówniarzerskich lat wrócili, oj wrócili… Przypomniało się, jak to się na świniach wyścigi robiło, hto pierwszy do sklepu po butelkie Panu Tatusiowi pojedzie… Albo jak się kartochli z Gieniaczkowego pola podprowadzało, a potem trza było przed Gieniaczkowym gniewem (i widłami) uciekać… Taaa, to se ne vrati, kuchani, to se ne vrati…
Składniki:
½ kg mąki + mąka do podsypania
½ kg twarogu
½ szkl. cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
3 łyżki roztopionej margaryny
½ małej śmietany
½ łyżeczki soli
smalec do smażenia
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąkę do momentu Az ciasto przestanie się kleić i będzie dobrze odchodziło od rąk. Rozwałkowujemy ciasto na stole na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką wykrawamy z ciasta kółka, z których kieliszkiem wycinamy środek. Resztki zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy oponki, aż do momentu maksymalnego wykorzystania ciasta.
Smażymy oponki na głębokim tłuszczu z każdej strony, po czym obficie posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2013/11/08/oponki