Wykonanie
Nie wiem czy zauważyliście ale ostatnio więcej u mnie potraw z
makaronem, a na zdjęciu widać opakowania
makaronu Malma. Nie jest to żadna „zorganizowana akcja”, nie zostałam też szefem kuchni
Malmy :) Zrobili po prostu konkurs dla blogerów na dania z udziałem ich produktu :) A, że ja wygrywać lubię – to biorę udział z kilkoma przepisami :) Oto kolejny! Zastanawiałam się, co
mogę zrobić innego do
makaronu niż jakiś sos czy zapiekankę. I nagle żaróweczka się zaświeciła – zupa! :) Przecież częstym gościem
makaron bywa także w zupie! Ale nie ugotuję przecież pomidorowej. Muszę wymyślić coś, czego jeszcze nie
jadłam. Wtedy przemówił do mnie z lodówki
cheddar – Weź mnie! Weź mnie! To go wzięłam. Po drodze natknęłam się jeszcze na
piwo – też zgarnęłam. Do towarzystwa dołączyły jeszcze
boczek i
szczypiorek. Muszę przyznać, że zupa wyszła naprawdę zacna. Okazuje się, że smak
sera i
piwa komponuje się nie tylko podczas przegryzania Cheetosów na imprezie. Więc jeżeli jesteście fanami zup, zróbcie na swojej liście miejsce a kolejną pozycję :)

Składniki:4 porcje200 -250 g
makaronu muszelki300 g
sera cheddar1 l
bulionu warzywnego lub drobiowego300 ml
piwa jasnego100 g
boczku surowego wędzonego200 ml
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennej2 ząbki
czosnku1 biała
cebula1 łyżeczka
musztardy w proszku1 łyżka
sosu Worcesterszczypta
pieprzu cayennepieprzsól (opcjonalnie)pęczek
szczypiorkuWykonanie:
Cebulę i
szczypiorek drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Boczek podsmażamy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odstawiamy na bok. Gdy ostygnie możemy go połamać na mniejsze części.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W garnku rozgrzewamy
masło i podsmażamy na nim
czosnek z
cebulą. Gdy
cebula będzie szklista, posypujemy ją
mąką i trzepaczką mieszamy. Cały czas intensywnie mieszając, wlewamy
mleko i dorzucamy
cheddar. Mieszamy dopóki
ser się nie rozpuści, po czym wlewamy
bulion i
piwo. Przyprawiamy
musztardą,
sosem Worcester,
pieprzem i
solą. Na koniec dodajemy
boczek.Do talerzyków nakładamy
makaron, wylewamy zupę i posypujemy
szczypiorkiem.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ