ßßß
Składniki:4 porcje200 -250 g makaronu muszelki300 g sera cheddar1 l bulionu warzywnego lub drobiowego300 ml piwa jasnego100 g boczku surowego wędzonego200 ml mleka2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2 ząbki czosnku1 biała cebula1 łyżeczka musztardy w proszku1 łyżka sosu Worcesterszczypta pieprzu cayennepieprzsól (opcjonalnie)pęczek szczypiorkuWykonanie:Cebulę i szczypiorek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.Boczek podsmażamy na patelni, aż stanie się chrupiący. Odstawiamy na bok. Gdy ostygnie możemy go połamać na mniejsze części.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek z cebulą. Gdy cebula będzie szklista, posypujemy ją mąką i trzepaczką mieszamy. Cały czas intensywnie mieszając, wlewamy mleko i dorzucamy cheddar. Mieszamy dopóki ser się nie rozpuści, po czym wlewamy bulion i piwo. Przyprawiamy musztardą, sosem Worcester, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy boczek.Do talerzyków nakładamy makaron, wylewamy zupę i posypujemy szczypiorkiem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ