ßßß


0,5 szklanki zimnego mleka1 duża cebula1 ząbek czosnku (opcjonalnie)1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej200 - 250 gramów serka topionego (użyłam ementalera)100 gramów drobno startego twardego żółtego sera (miałam trochę cheddara i parmezanu)400 gramów brokułów (miałam mrożone)sól, czarny mielony pieprzokoło 400 gramów makaronuBrokuły gotujmy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, osączamy na sitku, dzielimy na małe różyczki.W rondlu podgrzewamy mleko dodając serek topiony (pokrojony na mniejsze kawałki), trzymając na niewielkim ogniu mieszamy do rozpuszczenia sera.Cebulę siekamy, podsmażamy na złoto na oleju (ale nie przypalcie za mocno, gdyż potrawa dostanie gorzkiego posmaczku), ewentualnie pod sam koniec dodając przeciśnięty czosnek.
Całość delikatnie posypujemy mąką, mieszamy, minutkę zasmażamy, dodajemy do mleka, mieszając zagotowujemy.Sos trzymamy na ogniu często mieszając do zagęszczenia, potem wrzucamy drobno starty ser cheddar lub parmezan, mieszamy do jego rozpuszczenia.Następnie solimy i dodajemy czarny mielony pieprz.
Na końcu wrzucamy brokuły delikatnie mieszając.Do sosu dodajemy makaron. Na talerzach możemy dodatkowo posypać drobno startym serem.