ßßß
Składniki: na formę o średnicy około 25 cmSpód:160 g ciasteczek kokosowych80 g wafelków kokosowych50 g masłaMasa:1 kg twarogu na sernik (użyłam President)100 g wiórków kokosowych400 ml śmietanki kremówki40 g budyniu kokosowego (ew. waniliowy)4 duże jajka150 g cukru pudrusok z ½ cytryny1 łyżka śmietany kwaśnej1 łyżka ekstraktu waniliowegoPolewa:100 g czekolady mlecznejłyżka wiórków kokosowych100 ml śmietanki kremówkiWykonanie:Spód: ciastka i wafelki rozdrabniamy blenderem na proszek. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami. Dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy masą ciasteczkowo-wafelkową. Boki tortownicy smarujemy masłem.Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C i pieczemy spód przez 8 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.Masa serowa: wiórki kokosowe mielimy w blenderze. Twaróg przekładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli budyń oraz jajka – jedno po drugim.Cały czas miksując dodajemy następnie cukier i wiórki oraz dolewamy śmietankę kremówkę i śmietanę kwaśną. Gdy całość się połączy dolewamy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.Tak przygotowaną masę wylewamy powoli na upieczony spód i wstawiamy do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze 1 , 5 godziny. Studzimy w zamkniętym piekarniku, po czym wstawiamy na noc do lodówki.Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką kremówką. Dodajemy wiórki kokosowe i po lekkim ostudzeniu wylewamy na sernik. Gdy czekolada zastygnie, podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ