Wykonanie
Pora odsłonić w końcu tajemniczy sernik
kokosowy, który zdobił powyższy baner od jakiegoś czasu. Stali czytelnicy wiedzą, że „sernik” to moje drugie imię, a właściwie trzecie (drugie jest „promocja”), więc co jakiś czas nowy sernik musi wjechać. Ten jest na
kokosowo.
Kokosowe są
ciasteczka na spód,
kokosowe wiórki są w
masie i na wierzchu, na polewie. Nie
będę więc już wymieniać jego walorów. Szkoda czasu bo nazwa
mówi sama za siebie :) Jeżeli serniki mieszkają także w Waszych sercach, nie ma czasu do stracenia.
Róbcie go! :)
Składniki: na formę o średnicy około 25 cmSpód:160 g
ciasteczek kokosowych80 g
wafelków kokosowych50 g
masłaMasa:1 kg
twarogu na sernik (użyłam President)100 g
wiórków kokosowych400 ml
śmietanki kremówki40 g budyniu
kokosowego (ew.
waniliowy)4 duże
jajka150 g
cukru pudrusok z ½
cytryny1 łyżka
śmietany kwaśnej1 łyżka ekstraktu
waniliowegoPolewa:100 g
czekolady mlecznejłyżka
wiórków kokosowych100 ml
śmietanki kremówkiWykonanie:Spód:
ciastka i
wafelki rozdrabniamy blenderem na proszek.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z
ciasteczkami. Dno tortownicy, wyłożone papierem do pieczenia, wykładamy masą
ciasteczkowo-
wafelkową. Boki tortownicy smarujemy
masłem.Piekarnik rozgrzewamy do 170 °C i pieczemy spód przez 8 minut, po czym wyjmujemy i studzimy.Masa serowa:
wiórki kokosowe mielimy w blenderze.
Twaróg przekładamy do miski i miksujemy na średnich obrotach dodając powoli
budyń oraz
jajka – jedno po drugim.Cały czas miksując dodajemy następnie
cukier i wiórki oraz dolewamy
śmietankę kremówkę i
śmietanę kwaśną. Gdy całość się połączy dolewamy
sok z cytryny i ekstrakt
waniliowy.Tak przygotowaną masę wylewamy powoli na upieczony spód i wstawiamy do rozgrzanego do 170°C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 °C i pieczemy jeszcze 1 , 5 godziny. Studzimy w zamkniętym piekarniku, po czym wstawiamy na noc do lodówki.Polewa:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej ze
śmietanką kremówką. Dodajemy
wiórki kokosowe i po lekkim ostudzeniu wylewamy na sernik. Gdy
czekolada zastygnie, podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ