Wykonanie
Chyba wspominałam już o tym przy okazji innego przepisu ale powtórzę dla tych, którzy go nie widzieli :) Tak się ułożyło, że ojciec
męża pracuje w Hiszpanii a my – miłośnicy palm i morza – chętnie go tam odwiedzamy :) Podczas każdej wizyty, korzystając z dobrodziejstwa świeżych warzyw,
owoców morza i innych śródziemnomorskich pyszności staram się przygotować na miejscu coś ciekawego i smacznego korzystając z lokalnych produktów. Tak było też tym razem :) Pierwszego dnia już podreptałam do marketu i kupiłam m.in. świeże
krewetki. Na stół trafiła
sałata z
krewetkami,
migdałami,
cukinią… Bardzo smakowała i mężowi i teściowi. A tym
Panom nie łatwo dogodzić ;)

Składniki:3-4 porcje100 g
miksu sałat200 g gotowanych
krewetek100 g
pomidorków koktajlowych1 mała
cukinia1
zielona papryka½
czerwonej cebuliszklanka obranych
migdałów2 łyżki
soku z cytrynyDo podsmażenia
krewetek:2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwekok. pół łyżeczki
ostrej paprykipół pęczka
natki pietruszkisólpieprzDo podsmażenia
cukinii:1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliweksólWykonanie:
Krewetki:
Krewetki obieramy, a
natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy
ostrą paprykę. Dorzucamy
krewetki i smażymy kilka minut. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i posypujemy
natką pietruszki.
Oliwy ze smażenia
krewetek nie wylewamy.
Cukinia:
Cukinię kroimy w plasterki. Jeśli ma cienką skórkę nie musimy jej obierać. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy
cukinię i smażymy chwilę z każdej strony. Na koniec lekko solimy.
Migdały prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, a
paprykę w paseczki.
Sałatę przekładamy do dużej miski. Dorzucamy
pomidorki,
paprykę,
cebulę i
cukinię. Układamy podsmażone
krewetki i posypujemy
migdałami. Jeśli mamy ochotę możemy całość wymieszać. Na koniec polewamy
oliwą z
krewetek i
sokiem z cytryny.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!