ßßß
Składniki:3-4 porcje100 g miksu sałat200 g gotowanych krewetek100 g pomidorków koktajlowych1 mała cukinia1 zielona papryka½ czerwonej cebuliszklanka obranych migdałów2 łyżki soku z cytrynyDo podsmażenia krewetek:2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwekok. pół łyżeczki ostrej paprykipół pęczka natki pietruszkisólpieprzDo podsmażenia cukinii:1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksólWykonanie:Krewetki: Krewetki obieramy, a natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ostrą paprykę. Dorzucamy krewetki i smażymy kilka minut. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Oliwy ze smażenia krewetek nie wylewamy.Cukinia: Cukinię kroimy w plasterki. Jeśli ma cienką skórkę nie musimy jej obierać. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukinię i smażymy chwilę z każdej strony. Na koniec lekko solimy.Migdały prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a paprykę w paseczki.Sałatę przekładamy do dużej miski. Dorzucamy pomidorki, paprykę, cebulę i cukinię. Układamy podsmażone krewetki i posypujemy migdałami. Jeśli mamy ochotę możemy całość wymieszać. Na koniec polewamy oliwą z krewetek i sokiem z cytryny.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!