ßßß
Składniki:4 p orcje2 łyżki oleju rzepakowego1 cebula350 g kurek300 g ryżu arborio250 ml białego wina750 ml bulionu warzywnego2 łyżki posiekanego szczypiorkumały pęczek pietruszki2 łyżki startego parmezanu1,5 łyżki masłasólpieprzWykonanie:Ryż przepłukujemy zimną wodą. Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Kurki dokładnie myjemy, aby nie zgrzytał nam piasek między zębami ;) Większe grzyby kroimy na pół lub ćwiartki.Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę oraz 3/4 kurek do czasu, aż cebula zrobi się szklista. Gdy kurki zmniejszą lekko swoją objętość dodajemy ryż. Mieszamy, aż ryż obklei się powstałym sokiem z cebuli oraz kurek i zrobi się szklisty.Kolejno dodajemy szczypiorek oraz dolewamy wino. Mieszamy aż alkohol odparuje.Risotto podlewamy bulionem (w porcjach po około 200 ml) i mieszamy, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Razem z dolewką bulionu dodajemy resztę kurek i garść posiekanej natki pietruszki.Dodając ostatnią porcję bulionu, przykrywamy patelnię pokrywką. W dalszym ciągu od czasu do czasu mieszamy. Patelnię trzymamy na średnim ogniu. W międzyczasie przyprawiamy danie sola i pieprzem.Gdy ryż będzie już miękki odstawiamy risotto z gazu i dodajemy resztę natki pietruszki , masło i parmezan. Mieszamy.Podajemy na ogrzanych talerzach.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!