Wykonanie
Po trzygodzinnym poszukiwaniu
grzybów w słynnych lasach chocianowskich wróciliśmy z 6 podgrzybkami :DDelikatnie ususzyliśmy
grzybki w promieniach weekendowego słońca.Nic prócz sosiku dla dwóch osób nie da się zrobić z tą ilością...

SKŁADNIKI:
makaron np. typu penne lub najlepiej tagliatelle6 z trudem zebranych podgrzybków1
cebula100-150 ml
białego winamasło,
sól,
pieprz, świeża
pietruszka,
parmezan
Grzybki należy przez minimum godzinę namoczyć w wodzie. Następnie gotować je w tej samej wodzie przez ok 15 minut. Na patelni , na
maśle zeszklić
cebulkę posiekaną w kosteczkę, dodać
białe wino. Dusić przez ok 5-10 minut. Z
wywaru grzybowego wyłowić wszystkie
grzyby, ale
wody nie wylewać.

Pokroić
grzyby na nieduże kawałki. Dodać do
cebuli wraz z
wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić
solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej
pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany
makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył
makaron. Podawać z tartym
parmezanem.

Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D

Smacznego !!!