Wykonanie

Pyszne kremowe risotto z warzywem, które wygląda niepozornie, a kryje w sobie bogactwo smakui wartości odżywczych...... czy li
karczochem ..... zobacz

Składniki:/ 2 porcje//160 g ryżu/na risotto np.arborio/2 małe
karczochy½
cebuli1/2 szklanki
wina białego, wytrawnegook.1/2 l
bulionu warzywnego1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki startego
parmezanu1 łyżka
masłazielona
pietruszkasól,
pieprzDo przygotowania risotta można również użyć
karczochy ze słoika w oleju/ , które dodajemy do
ryżu, / dobrze odsączone z oleju/ pod koniec gotowania.Wykonanie:Przygotować
bulion warzywny . Mój jest to
wywar z różnych warzyw ugotowanych w wodzie z dodatkiem
soli /tzw .brodo mato”/. Można przygotować
wywar na bazie ulubionej kostki warzywnej .
Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do
wody z dodatkiem
soku z cytryną aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza .W głębokiej patelni rozgrzać
oliwę ,dodać drobno pokrojoną
cebulkę ,chwilę poddusić
Karczochy dobrze odsączone , wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej
cebuli ,chwilę podsmażyć, dodać
ryż. Całość dusić chwilę tak ,aby
ryż wchłonął aromat
oliwno-warzywny.Przyprawić
solą i
pieprzem. Dodać
wino ,odparować .Dusić całość na wolnym ogniu podlewając
wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu .Kiedy
ryż będzie miękki ,a risotto osiągnie kremową konsystencję dodać
masło,
starty ser, zieloną
pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 min .aby całość wypoczęła” . Risotto gotowe .

