ßßß Cookit - przepis na Risotto z karczochami - Risotto con i carciofi

Risotto z karczochami - Risotto con i carciofi

nazwa

Wykonanie

Pyszne kremowe risotto z warzywem, które wygląda niepozornie, a kryje w sobie bogactwo smaku
i wartości odżywczych...... czy li karczochem ..... zobacz
Składniki:/ 2 porcje//
160 g ryżu/na risotto np.arborio/
2 małe karczochy
½ cebuli
1/2 szklanki wina białego, wytrawnego
ok.1/2 l bulionu warzywnego
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
zielona pietruszka
sól, pieprz
Do przygotowania risotta można również użyć karczochy ze słoika w oleju/ , które dodajemy do ryżu, / dobrze odsączone z oleju/ pod koniec gotowania.
Wykonanie:
Przygotować bulion warzywny . Mój jest to wywar z różnych warzyw ugotowanych w wodzie z dodatkiem soli /tzw .brodo mato”/. Można przygotować wywar na bazie ulubionej kostki warzywnej . Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza .W głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać drobno pokrojoną cebulkę ,chwilę poddusić Karczochy dobrze odsączone , wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli ,chwilę podsmażyć, dodać ryż. Całość dusić chwilę tak ,aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny.Przyprawić solą i pieprzem. Dodać wino ,odparować .Dusić całość na wolnym ogniu podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu .Kiedy ryż będzie miękki ,a risotto osiągnie kremową konsystencję dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 min .aby całość wypoczęła” . Risotto gotowe .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/03/risottoz-karczochami-risotto-con-il.html