ßßß
Składniki:/ 2 porcje//160 g ryżu/na risotto np.arborio/2 małe karczochy½ cebuli1/2 szklanki wina białego, wytrawnegook.1/2 l bulionu warzywnego1/2 cytryny2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki startego parmezanu1 łyżka masłazielona pietruszkasól, pieprzDo przygotowania risotta można również użyć karczochy ze słoika w oleju/ , które dodajemy do ryżu, / dobrze odsączone z oleju/ pod koniec gotowania.Wykonanie:Przygotować bulion warzywny . Mój jest to wywar z różnych warzyw ugotowanych w wodzie z dodatkiem soli /tzw .brodo mato”/. Można przygotować wywar na bazie ulubionej kostki warzywnej . Karczochy obrać z twardych części, usunąć kudłaty rdzeń i wrzucić do wody z dodatkiem soku z cytryną aby zachować ładny, zdrowy kolor warzywa, które szybko ciemnieje pod wpływem powietrza .W głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać drobno pokrojoną cebulkę ,chwilę poddusić Karczochy dobrze odsączone , wysuszone i pokrojone dodać do podduszonej cebuli ,chwilę podsmażyć, dodać ryż. Całość dusić chwilę tak ,aby ryż wchłonął aromat oliwno-warzywny.Przyprawić solą i pieprzem. Dodać wino ,odparować .Dusić całość na wolnym ogniu podlewając wywarem warzywnym w miarę ubywania płynu .Kiedy ryż będzie miękki ,a risotto osiągnie kremową konsystencję dodać masło, starty ser, zieloną pietruszkę, zgasić ogień, przykryć pokrywką i pozostawić na 2 min .aby całość wypoczęła” . Risotto gotowe .