Sezon kurkowy w pełni więc pora zaprezentować jakieś danie. Przejrzałam bloga i okazało się, że nie ma nim jeszcze risotto a jest to tak pyszne danie, że warto o nim przypomnieć. Risotto kurkowe można podawać z mięsem ale mnie w zupełności wystarczy jako danie samodzielne.Składniki:1 litr bulionuszklanka ryżu1/2 szklanki białego wina100 g kurekzielona pietruszka1 cebulaolej do smażeniasól, pieprzparmezanmasłoNa patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę oraz kurki. Usmażyć do miękkości. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wsypać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać usmażone kurki i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie wiórkami masła, parmezanem i posiekaną pietruszką.Smacznego:)