Wykonanie
Mimo, że
dynia wielu z nas kojarzy się tylko z zupą i
maską na Halloween, ja staram się jak najczęściej temu stereotypowi zaprzeczać i robić z dyni wiele więcej :) Jak tylko zobaczyłam ten przepis Marthy Stewart, wiedziałam że w ciągu kilku godzin
będę go robić :) Zwłaszcza, że w tym sezonie to mój pierwszy
dyniowy deser! Nie martwcie się, że ciasto w momencie wkładania do piekarnika będzie bardzo rzadkie. Ja się martwiłam, ale po upieczeniu konsystencja była idealna. Moi Goście byli zachwyceni! Twoi też będą :)

Składniki:forma o średnicy 24 cmSpód:200 g
ciasteczek zbożowych85 g
masła1 łyżka
cukru (białego)2 łyżki
cukru trzcinowego½ łyżeczki
soli½ łyżeczki
cynamonuPlus85 g
gorzkiej czekoladyNadzienie:170 g
czekolady deserowej55 g
masła420 g ugotowanego miąższu dyni330 g
mleka zagęszczonego niesłodzonego150 g
cukru trzcinowego3 duże
jajka1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego½ łyżeczki
soli¾ łyżeczki
cynamonu¾ łyżeczki mielonego
imbiru¼ łyżeczki
gałki muszkatołowej4-5
goździkówPolewa:30 g
mlecznej czekoladyWykonanie:Spód:
ciasteczka mielimy w blenderze na pyłek.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z
ciasteczkami,
cukrem białym i trzcinowym,
cynamonem i
solą.
Gorzką czekoladę drobno siekamy.Dno i boki formy wykładamy masą
ciasteczkową. Wyrównujemy dociskając dnem szklanki.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy spód przez 8-10 minut.Wyjmujemy z piekarnika. Na upieczony spód wysypujemy drobno posiekaną
gorzką czekoladę, ponownie wkładamy do piekarnika na minutę i po wyjęciu delikatnie rozsmarowujemy na spodzie i bokach. Pozostawiamy do ostygnięcia.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C.Nadzienie:
Czekoladę deserową rozpuszczamy z
masłem w kąpieli
wodnej (na gotujący się garnek z
wodą wkładamy rondel lub metalową miskę ze składnikami i rozpuszczamy) i odkładamy na bok.
Goździki rozdrabniamy w moździerzu na proszek. Ugotowany miąższ dyni blendujemy na gładką masę. Ostudzamy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego
mleko,
cukier trzcinowy,
jajka,
mąkę kukurydzianą, ekstrakt
waniliowy,
sól,
cynamon,
imbir,
gałkę muszkatołową i
goździki. Miksujemy na gładką masę. 1/3 masy dyniowej mieszamy z rozpuszczoną
deserową czekoladą z
masłem. Następnie dodajemy pozostałą część i mieszamy.Masę wylewamy na ostudzony
ciasteczkowy spód z
czekoladą. Pieczemy przez ok. 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzamy i przekładamy do lodówki na ok. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej mleczną czekoladę i wylewamy cienkim strumieniem na ciasto.Chwilę przez podaniem wyjmujemy z lodówki.Smacznego!
