ßßß
Składniki:forma o średnicy 24 cmSpód:200 g ciasteczek zbożowych85 g masła1 łyżka cukru (białego)2 łyżki cukru trzcinowego½ łyżeczki soli½ łyżeczki cynamonuPlus85 g gorzkiej czekoladyNadzienie:170 g czekolady deserowej55 g masła420 g ugotowanego miąższu dyni330 g mleka zagęszczonego niesłodzonego150 g cukru trzcinowego3 duże jajka1 łyżka mąki kukurydzianej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego½ łyżeczki soli¾ łyżeczki cynamonu¾ łyżeczki mielonego imbiru¼ łyżeczki gałki muszkatołowej4-5 goździkówPolewa:30 g mlecznej czekoladyWykonanie:Spód: ciasteczka mielimy w blenderze na pyłek. Masło rozpuszczamy i mieszamy z ciasteczkami, cukrem białym i trzcinowym, cynamonem i solą. Gorzką czekoladę drobno siekamy.Dno i boki formy wykładamy masą ciasteczkową. Wyrównujemy dociskając dnem szklanki.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy spód przez 8-10 minut.Wyjmujemy z piekarnika. Na upieczony spód wysypujemy drobno posiekaną gorzką czekoladę, ponownie wkładamy do piekarnika na minutę i po wyjęciu delikatnie rozsmarowujemy na spodzie i bokach. Pozostawiamy do ostygnięcia.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C.Nadzienie: Czekoladę deserową rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (na gotujący się garnek z wodą wkładamy rondel lub metalową miskę ze składnikami i rozpuszczamy) i odkładamy na bok.Goździki rozdrabniamy w moździerzu na proszek. Ugotowany miąższ dyni blendujemy na gładką masę. Ostudzamy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego mleko, cukier trzcinowy, jajka, mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Miksujemy na gładką masę. 1/3 masy dyniowej mieszamy z rozpuszczoną deserową czekoladą z masłem. Następnie dodajemy pozostałą część i mieszamy.Masę wylewamy na ostudzony ciasteczkowy spód z czekoladą. Pieczemy przez ok. 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzamy i przekładamy do lodówki na ok. 8 godzin, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i wylewamy cienkim strumieniem na ciasto.Chwilę przez podaniem wyjmujemy z lodówki.Smacznego!