Wykonanie
Czyli moja luksusowa propozycja na przystawkę :) Przepis ten
szykowałam na konkurs :) Niestety nie udało się, tzn. …nie udało się wygrać nagrody, za to udało się wygrać zadowolenia
męża i naszych kubków
smakowych ;) Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Pięknie się prezentuje i jest od a do z zrobione własnoręcznie! Żadne tam gotowe grzanki :) Jeśli chcecie zabłysnąć na przyjęciu, to składniki na tę przekąskę muszą znaleźć się na Waszej liście zakupów ;)

Składniki:Grzanki:ok 16 sztuk100 g
sera cheddar przyprawionego na ostro (użyłam z
papryczkami chili)2
jajka150 g
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliSzpinak:150 g świeżego młodego
szpinaku50 g
sera lazurpieprzsól1 łyżka
masłaKrewetki:225 g
krewetek tiger (waga bez glazury)sok z ½
cytryny2 łyżki czerwonego
wytrawnego wina1 łyżka
masła1 łyżeczka
papryki słodkiejszczypta
papryki ostrejsólpieprzWykonanie:Grzanki
cheddar:
Ser trzemy na tarce. Do miski malaksera (blendera) wkładamy
jajka oraz
ser i mieszamy ze sobą dopóki się nie połączą. Dodajemy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i ponownie mieszamy, przy użyciu malaksera lub ręcznie. Gdy wszystkie składniki się połączą formujemy wałek o długości ok. 25 cm x 5 cm. Średnica krążka po ucięciu powinna być niewiele większa od
krewetki.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Grzanki (
póki co w kształcie wałka) pieczemy przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmujemy blachę, a ciasto (gdy chwilę przestygnie) kroimy na 1-1 , 5 cm plastry. Temp. piekarnika zmniejszamy do 160°C i pieczemy grzanki po 10 minut z każdej strony.
Szpinak: myjemy i osuszamy.
Ser kroimy na mniejsze cząsteczki. Na dużej patelni rozpuszczamy
masło. Wrzucamy
szpinak. Przyprawiamy
pieprzem. Gdy
szpinak zmniejszy objętość, zdejmujemy z ognia dodajemy
ser i mieszamy, aż niemal całkowicie się rozpuści. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy trochę
soli.
Krewetki: opłukujemy letnią
wodą, tak aby pozbyć się glazury.
Sokiem z cytryny polewamy
krewetki, dodajemy
sól, obficie posypujemy
słodką papryką (
krewetki powinny być w niej obtoczone) i odstawiamy na około 15 minut. Z wierzchu posypujemy delikatnie
papryką ostrą.Na rozgrzanym
maśle podsmażamy
krewetki przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec doprawiamy
pieprzem i dolewamy
wino. Po chwili wyłączamy gaz.Przed podaniem na ciepłej grzance wykładamy łyżeczkę
szpinaku, na wierzch kładziemy
krewetkę i podajemy! Staramy się aby wszystko było ciepłe, chociaż przestygnięte również smakuje wyśmienicie! :)Smacznego!





Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!