Wykonanie
Jeszcze trzy dni i mamy andrzejki, dzień magicznych wróżb, kto z nas choć raz nie lał
wosku przez klucz i widziała w tym przeróżne rzeczy. W dzień ten zajadamy przeróżne pyszności i dobrze się bawimy z przyjaciółmi. Warto czasem zaskoczyć domowników, przyjaciół wykwintną tartą tym razem będzie to
tarta z
pomidorami,
papryką słodką i ostrą w towarzystwie
mozzarelli oraz
szpinaku. Dająca mnóstwo energii poprzez kolorystykę swoją i smak.Pełen czarów andrzejkowy wieczór zdarza się tylko raz w roku. Jak
mówi stare polskie przysłowie "Na Świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja". W ten andrzejkowy wieczór samych pomyślnych wróżb i spełnionych nadziei

SKŁADNIKI:SPÓD (to jest porcja na tartę o średnicy ok. 23cm, ja robię podwójną porcję na średnicę 30cm)- 1,5 szklanki
mąki (185g)- 100 g zimnego
masła- 1
jajko- 2 łyżki zimnej
mąki- pół łyżeczki
soliNADZIENIE :-
paprykę słodką św. 1 szt-
pomidorki koktajlowe ok 10 szt-
oliwki czarne kilka sztuk-
szpinak św. 1 op-
rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki)-
czosnek 2 ząbki-
paprykę ostrą 1 mały strączek-
mozzarella 2 kule-
masło 1/3 kostki-
sól,
pieprz świeżo zmielony

SPOSÓB WYKONANIA :-
masło i
mąkę z
solą posiekać z
jajem i zimną
wodą. wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę- zawinąć w folię i zostawić w lodówce na minimum 30 minut( równie dobrze można zrobić ciasto dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce)- schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i
boków- ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni(aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego
fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.- w tym czasie przygotowuję nadzienie
pomidorki,
paprykę,
szpinak myję i osuszam,
paprykę kroję w pół krążki- na patelni rozgrzewam
masło i wrzucam na nie
szpinak doprawiam
solą,
pieprzem i
czosnkiem, chwile dusze na patelni- na podpieczone
ciastko na spodzie układam
szpinak a na nim
pomidorki,
paprykę,
mozzarellę,
oliwki, pokrojony strączek
papryki chili, układam świeży
rozmaryn i doprawiam
solą i
pieprzem- tak przygotowaną tarte wkładam do piekarnika nastawionego na 170 stopni na tak 15-20 minut (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika)


WSKAZÓWKI:- jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1
jajko plus 1 łyżka
mąki wymieszać to i posmarować tym
ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna.Smacznego