Wykonanie
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Każdy, kto organizuje go w domu, szuka ciekawych przepisów, np. na sylwestrowe przystawki. Jedną z moich propozycji przystawek na sylwestra są chrupiące
krewetki w cieście piwnym.Historia mojej znajomości z
krewetkami jest długa i burzliwa (i mam tu na myśli wszystkie
krewetki, które są większe są od koktajlowych). Zawsze wiedziałam, że są smaczne, ale nigdy nie mogłam się przekonać do samego procesu ich... gryzienia. W końcu postanowiłam je samodzielnie przygotować i podjęłam przemyślaną decyzję,aby już lubić
krewetki...

Składniki- 200 ml. ciemnego, zimnego
piwa-
sól-
ostra papryka w proszku- 300 g.
krewetek- 125 g.
mąki (+ 4 łyżki do obtaczania)- pół łyżeczki
proszku do pieczenia-
ostra papryka-
sól-
cytrynaPrzygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i odsączamy z
wody.
Mąkę łączymy z
solą,
papryką,
proszkiem do pieczenia, a następnie miksujemy, powoli dodając
piwo. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.
Krewetki obtaczamy w pozostałej
mące, zamaczamy w cieście i smażymy na głębokim
oleju, aż się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.Podajemy ciepłe z cząstkami
cytryny.Smacznego!

Przepis pochodzi z "Biedronkowej" gazetki "Smak karnawału"