ßßß Cookit - przepis na Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym

nazwa

Wykonanie

Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Każdy, kto organizuje go w domu, szuka ciekawych przepisów, np. na sylwestrowe przystawki. Jedną z moich propozycji przystawek na sylwestra są chrupiące krewetki w cieście piwnym.
Historia mojej znajomości z krewetkami jest długa i burzliwa (i mam tu na myśli wszystkie krewetki, które są większe są od koktajlowych). Zawsze wiedziałam, że są smaczne, ale nigdy nie mogłam się przekonać do samego procesu ich... gryzienia. W końcu postanowiłam je samodzielnie przygotować i podjęłam przemyślaną decyzję,aby już lubić krewetki...
Składniki
- 200 ml. ciemnego, zimnego piwa
- sól
- ostra papryka w proszku
- 300 g. krewetek
- 125 g. mąki (+ 4 łyżki do obtaczania)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ostra papryka
- sól
- cytryna
Przygotowanie:
Krewetki rozmrażamy i odsączamy z wody. Mąkę łączymy z solą, papryką, proszkiem do pieczenia, a następnie miksujemy, powoli dodając piwo. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Krewetki obtaczamy w pozostałej mące, zamaczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy ciepłe z cząstkami cytryny.
Smacznego!
Przepis pochodzi z "Biedronkowej" gazetki "Smak karnawału"
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/krewetki-w-ciescie-piwnym.html