Wykonanie
Natknęliście się kiedyś na spaghetti z klopsikami? Ja w
sumie nie bardzo i nawet nigdy nie miałam okazji próbować. Postanowiłam to zmienić i coś przyrządzić :) Nie będzie to zwykłe danie z klopsikami, bo nafaszerowane włoskimi
smakami, a same klopsiki zgrillowane, aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu :)
Makaron zastosowałam pełnoziarnisty, żeby było jeszcze zdrowiej :) Do tego aromatyczny
sos pomidorowy z dodatkiem
wina i
bazylii i sukces murowany :) A mój mąż (który jak już pewnie nie raz wspominałam pełni rolę nadwornego fotografa i testera) po raz kolejny szamotał się z aparatem i o mało go nie upuścił, żeby tylko jak najszybciej zrobić kilka ujęć i zacząć pałaszować :)
Składniki:2 porcje200 g
makaronu spaghetti pełnoziarnistegoKlopsiki:250 g zmielonej
wołowiny50 g startej
mozzarelliząbek
czosnkupół
cebuli1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonej oregano½ łyżeczki miażdżonego
chilli1 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
majonezusólpieprzSos:500 g passaty pomidorowej3 ząbki
czosnkuszklanka świeżej
bazylii50 g startego
parmezanu (plus do posypania)100 ml
czerwonego wina2 łyżki
oliwysólpieprzWykonanie:Klopsiki:
Mozzarellę w wiórkach (w przypadku dużych kawałków) dodatkowo kroimy na mniejsze,
cebulę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
bazylię,
oregano i
chili. Następnie dodajemy
majonez,
koncentrat pomidorowy,
cebulę,
czosnek i dokładnie dłonią mieszamy.Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Z
mięsa formujemy w kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i przekładamy do lodówki.W trakcie przygotowywania sosu, gotujemy
makaron al dente.Na 8-10 minut przed ugotowaniem się
makaronu grillujemy klopsiki z obu stron na elektrycznym grillu lub patelni grillowej.Sos: Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy na niej, przez około pól minuty, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy passatę, starty
parmezan i mieszamy. Po minucie dodajemy posiekaną
bazylię. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na kilka minut przed końcem gotowania się
makaronu dolewamy
wino i mieszamy.Ugotowany
makaron mieszamy z sosem. Dorzucamy grillowane klopsiki, posypujemy
parmezanem i podajemy.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ