Wykonanie
Hola! Czas na jakiś
mięsny konkret! Do tego z hiszpańskim temperamentem! Wszystko za sprawą
kiełbaski chorizo i małych, delikatnie pikantnych hiszpańskich papryczek, które przyjechały do mnie prosto z Almerii ;) W Polsce może być problem z ich dostaniem, proponuję więc zastąpić je
zieloną paprykę i dodać odrobinę
chili (w proszku lub świeżej bez pestek). Porcja spora – z tej ilości wyżywimy rodzinę lub dwie albo starczy po prostu na kilka dni ;) Smacznego!

Składniki:ok. 6 porcji350 g
karkówki350 g
schabu100 g małych zielonych papryczek średniopikantnych / możemy zastąpić
zieloną papryką (wtedy dodajmy do dania trochę
ostrej papryki lub
chili)200 g chorizo (słodkiej)4
czerwone cebule1 litr
bulionu mięsnego400 g mrożonego
groszku cukrowegopieprzsól (opcjonalnie)2 łyżki
oliwyWykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę drobno siekamy, a chorizo przekrawamy na pół i kroimy w plastry.
Mięso kroimy w paski lub kostkę.Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, gdy będzie gorąca dodajemy
cebulę i
paprykę. Smażymy na małym ogniu, aż
cebula zmięknie. Następnie dodajemy chorizo i podsmażamy przez kilka minut. Po tym dodajemy pokrojone
mięso i chwilę przesmażamy.Dolewamy
bulion i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Gdy
mięso będzie całkowicie miękkie dodajemy
groszek i delikatnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku
pieprzem. Jeśli będzie to konieczne możemy dodać też
sól.Proponuję podać z
brązowym ryżem,
kaszą albo po prostu z
chlebem :)Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)