ßßß
Składniki:ok. 6 porcji350 g karkówki350 g schabu100 g małych zielonych papryczek średniopikantnych / możemy zastąpić zieloną papryką (wtedy dodajmy do dania trochę ostrej papryki lub chili)200 g chorizo (słodkiej)4 czerwone cebule1 litr bulionu mięsnego400 g mrożonego groszku cukrowegopieprzsól (opcjonalnie)2 łyżki oliwyWykonanie:Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę drobno siekamy, a chorizo przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Mięso kroimy w paski lub kostkę.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, gdy będzie gorąca dodajemy cebulę i paprykę. Smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy chorizo i podsmażamy przez kilka minut. Po tym dodajemy pokrojone mięso i chwilę przesmażamy.Dolewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Gdy mięso będzie całkowicie miękkie dodajemy groszek i delikatnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Jeśli będzie to konieczne możemy dodać też sól.Proponuję podać z brązowym ryżem, kaszą albo po prostu z chlebem :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)