Wykonanie
Ten przepis inspirowany jest zeszłorocznymi wakacjami w Hiszpanii. „Zwiedzaliśmy” z mężem lokalne tapas bary, w których za 2€ kupowało się zestaw małe
piwo + przekąska, czyli tapas. Tapasy były bardzo zróżnicowane – od sałatek, przez
wędzoną rybę po małą porcję
mięsnego gulaszu podawanego z
chlebem. Ja właśnie o tym ostatnim :) Prosty gulasz, na
wołowinie marchewce i
groszku, okazał się być nie tylko dobrą przekąską do
piwa ale także… obiadem :) Serwować go można np. z
kaszą lub
ziemniakami. Prosty przepis, pyszne danie, takie kocham niesłychanie! ;)

Składniki:4-5 porcji500 g
wołowiny bez kości3 duże
cebule4 nieduże
marchewki450 g
mrożonego zielonego groszku3
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiego250 ml
bulionu wołowego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
sosu WorcestersólpieprzWykonanie:
Mięso i
cebulę kroimy w kostkę.
Marchewki oskrobujemy i kroimy w plastry.W niskim garnku z szerokim dnem rozgrzewamy
oliwę i smażymy
mięso z
cebulą przez ok. 15 minut. Staramy się nie mieszać za dużo, tak aby
mięso poprzywierało do dna. Gdy poprzywiera zalewamy
bulionem, zeskrobujemy i dodajemy kulki
ziela angielskiego i
liście laurowe. Po chwili dodajemy
marchewkę.Przykrywamy i dusimy ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy, a gdy
bulion odparuje, podlewamy
mięso wodą, tak aby było przykryte. Następnie dodajemy
groszek i dusimy kolejne 15 minut. Przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz dodajemy
sos Worcester.Podajemy z
kaszą gryczaną /
ziemniakami.Smacznego!
