Wykonanie
« Pikantne nóżki z
kurczaka z
sałatą rzymską i dipem z
paprykiKeks mojej mamy –
żurawina,
rodzynki,
orzechy włoskie »Tajskie smaki bardzo lubię, jednak w domu nigdy nie udaje mi się odtworzyć takich, jak na warsztatach kulinarnych czy w restauracji – brakuje tego czegoś, ale… namiastka zawsze jestTa zupa jest idealna na chłodne dni, albo wtedy kiedy przejadły Wam się typowe polskie zupy czy kremy z warzyw.Składniki– około 300 g
piersi z kurczaka– litr
bulionu drobiowego–
mleczko kokosowe–
makaron ryżowy lub taki, jaki lubicie– łyżeczka roztartego kuminu– 2 łyżki suszonej
kolendry– 4 posiekane ząbki
czosnku– 2 centymetry obranego i startego na tarce
imbiru– mała posiekana
papryczka chilli– posiekana
szalotkaWszystkie składniki podsmażamy kilka minut, do zeszklenia na małej ilości
oleju, aby nabrały aromatu. Następnie zalewamy je
mleczkiem kokosowym, kiedy się lekko zagrzeję dodajemy
kurczaka i gotujemy przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż
kurczak zmięknie. Całość powoli wlewamy do gorącego
bulionu.– sok z jednej
limonki– 3 łyżki
sosu rybnego– 2 łyżki pasty z
trawy cytrynowej– łyżka
sosu sojowego– 2 łyżki
tabascoPodane wyżej składniki stopniowo dodajemy do
bulionu połączonego z
mleczkiem kokosowym i
kurczakiem. Gotujemy przez kilka minut. W zależności od gustów
smakowych, możecie dodać większą ilość każdego ze składnikówZupę podajemy z
makaronem. Ozdabiamy najlepiej świeżą
kolendrą.