Wykonanie
Niedziela to dzień, w który bardziej się staramy, przygotowujemy obiad z dwóch dań oraz deser, czasem spędzając nawet pół dnia w kuchni. Jednak im bliżej wiosny, tym mniejszą mamy ochotę na spędzanie jednego z niewielu wolnych dniu "przy garach", dlatego też w takim wypadku idealnie sprawdzają się takie dania jak
kurczak duszony w
białym winie. Jego przygotowanie zajmuje nam maksymalnie godzinę czasu, przy czym nasz niedzielny obiad nie
traci nic z wykwintności. Dodatkowo, gdy
kurczak będzie się dusił zdołacie przygotować dodatki,
ryż lub
ziemniaki oraz
sałatkę.

Składniki:- 10 podudzi z
kurczaka- 3
szalotki bananowe- 1
marchewka- 3/4 butelki białego
wytrawnego wina (można znaleźć dobre już za 13 zł)- 2 ząbki
czosnku-
cukier- łyżeczka:-
tymianku-
rozmarynu-
soli-
pieprzu-
papryki słodkiej-
currySposób przygotowania:1. Lekko nacinamy skórkę na podudziach, obtaczamy je w przyprawach i zostawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.

2. W
miedzy czasie kroimy w plasterki
czosnek,
szalotki i
marchewkę.3. Na dużą i głęboką patelnię nalewamy
olej z pestek
winogron i podsmażamy
czosnek, jak się ze
złoci to go wyrzucamy.4. Na tak przygotowanym
oleju z 4 stron obsmażamy podudzia. Następnie zdejmujemy je na talerz, a na patelnię wrzucamy
szalotki i
marchewkę.


5. Po 5 minutach na warzywach układamy podudzia i zalewamy wszystko
winem.

6. Patelnie przykrywamy pokrywką i przez 20 minut dusimy
mięso na wolny ogniu, co jakiś czas przewracając z jednej strony na drugą.7. Po dwudziestu minutach odkrywamy patelnię, zwiększamy płomień do maksimum i odparowujemy
wino do połowy wysokości patelni. co jakiś czas przewracając podudzia. Powinno nam to zająć około 15 minut.

8. Następnie
mięso podsmażamy przez chwilę na osobnej patelni, by było chrupiące, a sos słodzimy trzema łyżeczkami
cukru.9. Podudzia podajemy polane obficie sosem. Świetnie smakują z
sałatką z
rukoli roszponki, pieczonymi
ziemniakami lub
ryżem.

Smacznego!Do tego danie polecamy na przystawkę (oczywiście jeśli macie ochotę spędzić trochę więcej czasu w kuchni):- zapiekany
camembert
- Tosty z
gruszką,
roquefortem,
orzechami włoskimi i
szynką parmeńską
- zupa cebulowa