Wykonanie

Zawsze gdy na moim
stole pojawia się rosół lub inna zupa na
bulionie mam odwieczny problem „co zrobić z
mięsem z rosołu”. Nie ukrywam, że w większości kończy się to niestety wyrzuceniem
mięska. Jednak w ramach postanowień noworocznych w postaci zmniejszenia marnotrawstwa w kuchni postanowiłam coś z tym zrobić. Wyprzedzając, nie, nie będą to pierogi. Lubię je jeść ale nie lubię lepić. Postawiłam na coś szybszego a mianowicie na
drożdżowe paszteciki.Składniki na ciasto:450 g
mąki45 g świeżych
drożdży1 szklanka letniego
mleka1 łyżeczka
drożdży1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwykminek do posypania
jajko do posmarowania pasztecikówSkładniki na farsz:pozostałości po rosole czyli:30 dag
wołowinymięso z ćwiartki
kurczaka2
marchewkipietruszkapół małego
seleracebulałyżka kwaśnej
śmietany1
jajkoprzyprawy:
pieprz i
sólWykonanie:1. Przygotowanie ciastaSporządzić rozczyn.
Drożdże pokruszyć i wsypać do ciepłego
mleka, dodać
cukier. Całość wymieszać do rozpuszczenia
drożdży i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać, dodać
sól. Suche składniki wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn
drożdży, dodać
oliwę. Zarobić ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite.Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.Po godzinie zagnieść ponownie i rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm.2. Przygotowania farszu
Mięso i warzywa z rosołu zmielić. Dodać łyżkę
śmietany i
jajko. Całość dobrze wymieszać i mocno doprawić aby paszteciki nie były mdłe.3. Przygotowanie pasztecików.Farsz wyłożyć na rozwałkowane ciasto i zwinąć. Zwinięte ciasto posmarować
jajkiem i posypać
kminkiem. Pokroić na kawałki (u mnie dość malutkie bo paszteciki miały być jedynie przekąską).Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut aż do zrumienienia.
