ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

nazwa

Wykonanie

Zawsze gdy na moim stole pojawia się rosół lub inna zupa na bulionie mam odwieczny problem „co zrobić z mięsem z rosołu”. Nie ukrywam, że w większości kończy się to niestety wyrzuceniem mięska. Jednak w ramach postanowień noworocznych w postaci zmniejszenia marnotrawstwa w kuchni postanowiłam coś z tym zrobić. Wyprzedzając, nie, nie będą to pierogi. Lubię je jeść ale nie lubię lepić. Postawiłam na coś szybszego a mianowicie na drożdżowe paszteciki.
Składniki na ciasto:
450 g mąki
45 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
kminek do posypania
jajko do posmarowania pasztecików
Składniki na farsz:
pozostałości po rosole czyli:
30 dag wołowiny
mięso z ćwiartki kurczaka
2 marchewki
pietruszka
pół małego selera
cebula
łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
przyprawy: pieprz i sól
Wykonanie:
1. Przygotowanie ciasta
Sporządzić rozczyn. Drożdże pokruszyć i wsypać do ciepłego mleka, dodać cukier. Całość wymieszać do rozpuszczenia drożdży i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać, dodać sól. Suche składniki wsypać do miski i zrobić wgłębienie. Wlać rozczyn drożdży, dodać oliwę. Zarobić ciasto. Powinno być elastyczne i jednolite.
Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po godzinie zagnieść ponownie i rozwałkować na prostokąt o grubości 3mm.
2. Przygotowania farszu
Mięso i warzywa z rosołu zmielić. Dodać łyżkę śmietany i jajko. Całość dobrze wymieszać i mocno doprawić aby paszteciki nie były mdłe.
3. Przygotowanie pasztecików.
Farsz wyłożyć na rozwałkowane ciasto i zwinąć. Zwinięte ciasto posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Pokroić na kawałki (u mnie dość malutkie bo paszteciki miały być jedynie przekąską).
Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut aż do zrumienienia.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/paszteciki-z-miesem