Wykonanie
Jak powiedziałem, tak zrobiłem. Zorganizowałem sobie ostatnio rajd po wrocławskich restauracjach multifood, i po sprawdzeniu STP oraz
Cynamonu przyszła kolej na Kuchnię
Marche . Jednak nie tą popularniejszą – przy ul. Świdnickiej, a jej drugie wcielenie, czyli
Marche Express, która od dłuższego czasu znajduje się na samym dole w Galerii Dominikańskiej.Pierwsza część – Multifood STPDruga część –
Cynamon Bar
Marche to
marka, która na wrocławskim rynku obecna jest już od 1998 roku, a jej sztandarowym lokalem jest restauracja
Marche przy ul. Świdnickiej, będąca pierwszym wrocławskim multifoodem. Poza tym, pod
marką Marche kryją się także dobrze znane w stolicy Dolnego Śląska sieciowe kebaby
Sevi Kebab oraz kolejny multifood, bardziej studencki –
Bazylia . Ja wybrałem się akurat do najnowszego pomysłu właścicieli, czyli
Marche Express, który ma podbijać galerie handlowe.Oferta cenowa jest identyczna jak w poprzednich dwóch sprawdzanych przeze mnie restauracjach. 32 , 89 zł za kilogram jedzenia. Nakładamy tyle ile chcemy i co chcemy, a wybór jest spory.




Do wyboru mamy zarówno dania kuchni polskiej, jak i tureckiej czy azjatyckiej oraz sporo świeżych warzyw sezonowych i codziennie dwie zupy. Właśnie od zupki rozpoczynam wybieranie potraw. Do wyboru mamy krem z
kurek z grzankami za 6 zł i barszcz czerwony za 4,20. Decyduję się na ten drugi, niezwykle aromatyczny.

Za 4,20 zł otrzymujemy spory talerz przepysznej zupki, z dużą ilością
buraków. Barszcz jest genialnie przyprawiony, na ostro z dodatkiem sporej ilości
majeranku. Totalnie domowe danie, świetne.

Na drugie danie wybieram kilka rzeczy, żeby móc ocenić całościowo jakość jedzenia w
Marche. Decyduję się na:– pierogi ruskie, tradycyjnie. Typowe kupne pierogi, jakie możemy spotkać w każdym markecie na wagę. Niedoprawione, z dużą przewagą
ziemniaków nad
serem.– placek ziemniaczany . Fajny, bardzo
czosnkowy smak z dodatkiem dużej ilości
cebulki. Co ważne – chrupiący, a nie nasiąknięty tłuszczem.–
kasza po turecku . Tak zostało podpisane to danie. Jak dla mnie – doskonała. Lekko ostra, z dodatkiem dużej ilości
papryki w proszku. Mięciutka
kasza jaglana, doskonała jako dodatek do
mięsa.–
kurczak po chińsku . Kawałki
piersi kurczaka w słodkim sosie z warzywami. Przyznam, że rzadko zdarzało mi się jeść tak dobrą azjatycką potrawę w chińskich barach.– panierowana polędwiczka drobiowa . Coś na kształt stripsów z KFC. Panierka i owszem, chrupiąca i lekko ostra, ale samo
mięso totalnie niedoprawione. W połączeniu z
kaszą po turecku ok, ale w pojedynkę nieco za mdła.– kluski śląskie . Mocny punkt. Świeżutkie, miękkie i po prostu – jak domowe.– surówka z
białej kapusty . Także bardzo smaczna, słodka, z dużą ilością
oliwy i chrupiąca ze świeżej
kapusty.–
BÓB . Przeżyłem lekki szok widząc w jednym z bemarów
bób, ale był to szok pozytywny. Uwielbiam
bób pod każdą postacią, a już taki z
bułką tartą, ubóstwiam. Wielki plus za taki dodatek.–
fasolka szparagowa . Podawana także z dużą ilością
bułki tartej, nieco za bardzo nasiąknięta tłuszczem i niedogotowana.Za drugie danie zapłaciłem 19,90 zł (605 g) plus 4,20 za zupę. Kolejny raz uważam, że cena jest za wysoka jak na dania, które są gotowe i leżą czasami kilkadziesiąt minut aż znajdzie się na nie nabywca. Ogólnie jednak
Marche oceniam pozytywnie, bo jedzenie było dobrze doprawione i smaczne, aczkolwiek niewybaczalne są dla mnie tak słabej jakości pierogi ruskie. Wybór dań, dodatków i sałatek jest duży, o wiele większy niż w STP. Tym razem wybrałem akurat takie dania, chociaż chciałoby się spróbować wszystkiego. Niestety takiej możliwości nie ma, chyba że chcemy zapłacić za obiad 60 zł. Dawno nie byłem w
Marche na Świdnickiej, ale o ile dobrze pamiętam, tamtejsze jedzenie było bardzo smaczne.
Marche Express to nieco niższa półka, ale jeśli lubicie mieszać smaki i próbować kilka potraw na raz, polecam się tam wybrać.W kolejnych odcinkach naszego małego przewodnika po wrocławskich multifoodach zdamy wam relację z restauracji Smaki Azji w Galerii Dominikańskiej oraz wybierzemy się do
Bazylii przy Uniwersytecie.Galeria Dominikańskafacebook.com/expresskuchniamarche