Wykonanie
Kolejne wspólne gotowanie z
Malwiną i Edytką . Tym razem książkę (Dieta Italiana"
Gino D'Acampo) otworzyła
Malwina i znalazła taką oto zupę. Jeśli nie przepadacie za pesto, można podać ją też bez. Na ostatnim zdjęciu widać właśnie wersję bez pesto.

Składniki:80 g
kaszy jęczmiennej perłowej1
cebula pokrojona w kostkę1
marchew pokrojona w kostkę2
łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę100 g
białej kapusty grubo poszatkowanej1
ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę1 udo1,5 l
wody1
cukinia pokrojona w kostkę15 listków
bazylii2 ząbki
czosnkuodrobina
oliwy extra virgin

Wykonanie:Umyte i oczyszczone udo zalewamy
wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy
kaszę. Następnie dodajemy przygotowane, pokrojone
cebulę,
marchew,
seler,
ziemniaki i
kapustę. Gotujemy. Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy
cukinię. Zmniejszamy ognień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.W międzyczasie przygotowujemy pesto.
Bazylię,
czosnek i kilka łyżek
wywaru z zupy miksujemy na gładką masę. Pesto dodajemy do zupy. Zupę podajemy skropioną
oliwą.