ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną i pesto

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne gotowanie z Malwiną i Edytką . Tym razem książkę (Dieta Italiana" Gino D'Acampo) otworzyła Malwina i znalazła taką oto zupę. Jeśli nie przepadacie za pesto, można podać ją też bez. Na ostatnim zdjęciu widać właśnie wersję bez pesto.
Składniki:
80 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 cebula pokrojona w kostkę
1 marchew pokrojona w kostkę
2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
100 g białej kapusty grubo poszatkowanej
1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę
1 udo
1,5 l wody
1 cukinia pokrojona w kostkę
15 listków bazylii
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy extra virgin
Wykonanie:
Umyte i oczyszczone udo zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny. Dodajemy kaszę. Następnie dodajemy przygotowane, pokrojone cebulę, marchew, seler, ziemniaki i kapustę. Gotujemy. Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć dodajemy cukinię. Zmniejszamy ognień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku.
W międzyczasie przygotowujemy pesto. Bazylię, czosnek i kilka łyżek wywaru z zupy miksujemy na gładką masę. Pesto dodajemy do zupy. Zupę podajemy skropioną oliwą.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/09/Zupa-jarzynowa-z-kasza-jeczmienna-i-pesto.html