ßßß
składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej2 jajka250 g masła3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany1 cukier waniliowyZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.składniki na masę budyniową:3 szklanki mleka2 budynie waniliowe z cukremGotujemy budyń.około 1 kg jabłekJabłka obieramy i kroimy w półplasterki.Przygotowanie:Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je. Pierwszą część ciasta wykładamy do blaszki ( 24×32) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dajemy jabłka i zalewamy gorącym budyniem na to kładziemy drugą część ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45-50 minut. U mnie ciasto było gotowe po 37 minutach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Sprawdź te przepisy :Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.Gryczane ciasto z orzechami i rodzynkami.Szarlotka domowa-sypana.Czekoladowe ciasto z gruszkami.