ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i jabłkami.

Ciasto z budyniem i jabłkami.

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie tu nie było, a raczej byłam ale nie pisałam. Czasem tak bywa, że tyle się dzieje, że doba jest za krótka by wszystko zrobić. U mnie tak własnie było.
Ostatni miesiąc był w moim życiu miesiącem zmian. Teraz gdy wszystko się unormowało powracam z nowym przepisem na ciasto z jabłkami i budyniem. Pewnie wielu osobom to ciasto jest znane ale dla mnie to nowość, nigdy wcześniej takiego nie robiłam ani nie jadłam. Przepis podejrzałam tu .
składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
250 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
Gotujemy budyń.
około 1 kg jabłek
Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki.
Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je. Pierwszą część ciasta wykładamy do blaszki ( 24×32) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dajemy jabłka i zalewamy gorącym budyniem na to kładziemy drugą część ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45-50 minut. U mnie ciasto było gotowe po 37 minutach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Sprawdź te przepisy :
Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.
Gryczane ciasto z orzechami i rodzynkami.
Szarlotka domowa-sypana.
Czekoladowe ciasto z gruszkami.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/06/08/ciasto-z-budyniem-i-jablkami