Ciasto o smaku czekoladowym z nutą cynamonu oraz dodatkiem jabłek i orzechów.. Jest też znane pod nazwą „wiewiórka”. Bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste i mokre w środku. Udaje się za każdym razemSkładniki :2-3 średnie jabłka150g orzechów włoskich (ok pół szklanki)pół opakowania cynamonu1 szklanka cukru2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2-3 łyżki kakao2 jajkapół szklanki mąkipół szklanki olejuPrzygotowanie :Mąkę przesiewamy przez sito i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy olej, mleko i jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy i pokrojone w kostkę jabłka – delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą ( u mnie kwadratowa forma o wymiarach 21x21cm). Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.Powiązane wpisy:Placki z jabłkami bez mąkiDuże ciastka z czekoladą i orzechamiCiasto jogurtowo-cytrynowe w 5 minut