Wykonanie
Witajcie!
Curry... Kojarzy się z wiejskim domem w Indiach, gdzie króluje zapach przypraw, a dzieci biegają beztrosko na podwórku. Tak właśnie kojarz nam się
curry.Chciałybyśmy kiedyś pojechać do Indii, aby poczuć zapachy wszystkich przypraw unoszących się w powietrzu.Wracając do Polski...Posłuchajcie naszej dietetyk
Magdy, a dowiecie się trochę o
ryżu!
RYŻRyż jest rodzajem zboża obejmującym aż 25 gatunków, jest podstawą diety 1/3 ludności świata. Największymi producentami
ryżu na świecie są Chiny i Indie, te 2
kraje są również największymi jego konsumentami – konsumpcja w Chinach wynosi 135 mln ton rocznie, w Indiach „zaledwie” 85,25 mln ton. Dla porównania w Japonii (
kraju, w którym
ryż również jest podstawą diety) jest to 8,7 mln ton, a w RPA 0,7 mln ton.
Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, właśnie one powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie. Jest lekkostrawny, zawiera potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę E i oczywiście błonnik .
Ryż ma bardzo mało tłuszczu i całkiem sporo
białka jak na produkt roślinny. Co ciekawe,
ryż nie uczula. Nie zawiera też glutenu, może więc być spożywany przez osoby z celiakią. Jest polecany osobom mającym problem z biegunkami, natomiast trzeba z nim uważać jeśli ma się tendencję do zaparć – może działać zapierająco.Na powitanie roku Chińczycy życzą sobie: „oby Ci się nigdy nie przypalił ryż” i my również życzymy tego czytelnikom.Do dzieła!Składniki:4 piersi z
indyka1
żółta papryka2
cebule2 ząbki
czosnkupuszka
mleczka kokosowego500 g
przecieru pomidorowegopuszka
kukurydzy300 g
groszku1 łyżka
cukru brązowegosok z 1 limetki500 g
pomidorówDo marynaty:
sólpieprz3 łyżeczki
kurkumy3 ząbki
czosnkupół łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka startego
imbiru2 łyżeczki
przyprawy currytrochę
soku z limonkiPrzygotowanie:
Indyka umyć, osuszyć, odkroić błony, skórki i pokroić w większą kostkę.Zamarynować piersi ze składników marynaty.W tym czasie kroimy
cebulę w kostkę.Zeszklić na rozgrzanej patelni
cebulę i pokrojone ząbki
czosnku.Dodać
indyka. Smażyć przez chwilę.Dodać pokrojoną
paprykę.Wlać
przecier pomidorowy oraz pokrojone na mniejsze kawałki
pomidory oraz 1 łyżkę
cukru. Przykryć garnek przykrywką i dusić przez 10-15 minut.Po tym czasie wlać
mleczko kokosowe oraz
sok z limonki i
kukurydzę,
groszek.Nie przykrywać garnka - nadmiar
wody musi odparować żeby powstał gęsty sos. Gdy odpowiednio nie zgęstnieje, można dodać wymieszaną z
wodą mąkę ziemniaczaną (2 łyżki
wody i 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej).Podawać z ugotowanym
ryżem i świeżą
kolendrą.Smacznego!