ßßß Cookit - przepis na RYŻ

RYŻ

Wykonanie

Witajcie!
Curry... Kojarzy się z wiejskim domem w Indiach, gdzie króluje zapach przypraw, a dzieci biegają beztrosko na podwórku. Tak właśnie kojarz nam się curry.
Chciałybyśmy kiedyś pojechać do Indii, aby poczuć zapachy wszystkich przypraw unoszących się w powietrzu.
Wracając do Polski...
Posłuchajcie naszej dietetyk Magdy, a dowiecie się trochę o ryżu!
RYŻ
Ryż jest rodzajem zboża obejmującym aż 25 gatunków, jest podstawą diety 1/3 ludności świata. Największymi producentami ryżu na świecie są Chiny i Indie, te 2 kraje są również największymi jego konsumentami – konsumpcja w Chinach wynosi 135 mln ton rocznie, w Indiach „zaledwie” 85,25 mln ton. Dla porównania w Japonii (kraju, w którym ryż również jest podstawą diety) jest to 8,7 mln ton, a w RPA 0,7 mln ton.
Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, właśnie one powinny być głównym źródłem energii w naszej diecie. Jest lekkostrawny, zawiera potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę E i oczywiście błonnik .
Ryż ma bardzo mało tłuszczu i całkiem sporo białka jak na produkt roślinny. Co ciekawe, ryż nie uczula. Nie zawiera też glutenu, może więc być spożywany przez osoby z celiakią. Jest polecany osobom mającym problem z biegunkami, natomiast trzeba z nim uważać jeśli ma się tendencję do zaparć – może działać zapierająco.
Na powitanie roku Chińczycy życzą sobie: „oby Ci się nigdy nie przypalił ryż” i my również życzymy tego czytelnikom.
Do dzieła!
Składniki:
4 piersi z indyka
1 żółta papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
puszka mleczka kokosowego
500 g przecieru pomidorowego
puszka kukurydzy
300 g groszku
1 łyżka cukru brązowego
sok z 1 limetki
500 g pomidorów
Do marynaty:
sól
pieprz
3 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki przyprawy curry
trochę soku z limonki
Przygotowanie:
Indyka umyć, osuszyć, odkroić błony, skórki i pokroić w większą kostkę.
Zamarynować piersi ze składników marynaty.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę.
Zeszklić na rozgrzanej patelni cebulę i pokrojone ząbki czosnku.
Dodać indyka. Smażyć przez chwilę.
Dodać pokrojoną paprykę.
Wlać przecier pomidorowy oraz pokrojone na mniejsze kawałki pomidory oraz 1 łyżkę cukru. Przykryć garnek przykrywką i dusić przez 10-15 minut.
Po tym czasie wlać mleczko kokosowe oraz sok z limonki i kukurydzę, groszek.
Nie przykrywać garnka - nadmiar wody musi odparować żeby powstał gęsty sos. Gdy odpowiednio nie zgęstnieje, można dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną (2 łyżki wody i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej).
Podawać z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/03/11-odtuszczanie-z-m-obiad-curry-z.html