Wykonanie
Pin It

Nie piekę na Święta klasycznego piernika, natomiast robię ciasto
marchewkowe z korzenną nutą piernikową i
pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę
rodzynek i kandyzowaną
skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami.

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:Ciasto2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki drobno startej
marchewki1,2 szklanki
cukru1 1/4 szklanki
oleju4
jajka2 łyżki
przyprawy do piernika1 łyżeczka mielonej
skórki pomarańczowej2 łyżeczki kandyzowanej
skórki pomarańczowej3 łyżki
rodzynekKrem400 g
serka mascarpone w temperaturze pokojowej4 łyżki
masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąDo dekoracjikandyzowane plasterki
pomarańczyczekoladowa posypka

Wykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce ucieramy
masło z
cukrem na puch, następnie dodajemy po łyżce
serka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przecinamy na pół, dolną cześć smarujemy masą, układamy na to drugą część ciasta i smarujemy kremem wierzch i boki ciasta. Ozdabiamy plastrami
pomarańczy i posypką.Ciasto jest najlepsze następnego dnia.