Takie długie zapiekanki z pieczarkami nieodłącznie kojarzą mi się ze stacjami kolejowymi, dworcami i ich mrocznymi podziemiami…;) Taki podróżniczy klasyk.Tutaj dworcowa full opcja: pieczarki + warzywa (jakby pieczarki nie były warzywami;)) + kiełbaska. Polewamy ulubionym sosem, ketchupem… musztardą. Albo nie polewamy niczym i szamamy. ;P“Dworcowe” zapiekankiSkładniki1 bagietka14 średniej wielkości pieczarek1 niewielka cebula12 plasterków kiełbasy żywieckiej8 łyżek startego sera ((ok. 50 g))8 cienkich plastrów pomidora12 plastrów świeżego ogórkamasło do posmarowaniaoliwa do smażeniasól, pieprzulubiony sos/ketchupSposób przygotowaniaKrok 1Bagietkę przekrawamy wzdłuż, a potem jeszcze na pół - tak by powstały cztery zapiekanki. Smarujemy odrobinę masłem. ;)Krok 2Cebulę kroimy na drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wszystko razem podsmażamy na odrobinie oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.Krok 3Pieczarki z cebulą wykładamy na bagietkę. Na każdej zapiekance układamy po 3 plastry kiełbaski. Posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.Krok 4Zapiekanki wyciągamy z pieca. Układamy na nich plastry pomidora oraz ogórka.Polewamy ulubionym sosem, ketchupem... musztardą. Albo nie polewamy i niczym. ;P I szamamy. ;)VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)"Dworcowe" zapiekanki, 10 . 0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisyHamburgeryRoszponka z tuńczykiem i jajemRulony z szynkąSałata grillowaSałatka z tortellini