ßßß Cookit - przepis na Kociołek "Carski Trakt"

Kociołek "Carski Trakt"

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie tu nie było, bo się dietowałam, ale za to dziś mam dla Was coś specjalnego. Coś obłędnego. Poczęstowano mnie tym daniem na imprezie w tytułowej knajpie. Właścicielka zdradziła mi co tam jest i spróbowałam danie odtworzyć. Nie wiem, czy dodałam wszystko, ale wyszło podobne w smaku. Wolnowary wyciągamy z szafek i do dzieła! Polecam szczerze.
Kociołek “Carski Trakt”
Składniki
5-6 plastrów schabu (pokroić w kostkę, może być dowolne mięsko wieprzowe)
0,5 pętka kiełbasy (swojska mrrrr)
3 grube plastry boczku (też swojski, pokroić w kostkę)
0,25 szkl kaszy jęczmiennej
0,25 szkl kaszy gryczanej
kilka ziemniaków (pokroić w kostkę 1,5-2 cm)
3 marchewki (jak wyżej)
kawałek brokuła
kawałek żółtej i czerwonej papryki
1 duża cebula (w kostkę)
1 puszka czerwonej fasoli (razem z zalewą)
2 szkl wody
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
majeranek
domowa vegeta
Sposób przygotowania
Krok 1
Będziemy potrzebować wolnowaru!
Krok 2
Pokroić schab w kostkę. Podsmażyć. Posolić, popieprzyć, odstawić na chwilę. Pokroić pozostałą wędlinę: kiełbasę i boczek. Pokroić warzywa w kostkę.
Krok 3
Kłaść warstwami, podzielić składniki powiedzmy na 3 części i kolejno kłaść: warzywa, przyprawy, kaszę, mięso, warzywa, przyprawy, kaszę, mięso, itd. Podlać 2 szkl wody. Nastawić wolnowar na high, przykryć pokrywką i niech się przyrządza, a my możemy sobie poleżeć ;) U mnie dusiło się 5,5 godziny i było już mięciutkie.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/04/12879/kociolek-carski-trakt