ßßß Cookit - przepis na Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 l wody
300 g żeberek
2 średnie marchewki
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1 mały korzeń pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól, pieprz
Przepis:
Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/12/krupnik-na-zeberkach.html