ßßß
Składniki:3 l wody300 g żeberek2 średnie marchewki3 średnie ziemniaki1/2 szklanki kaszy jęczmiennej1 mały korzeń pietruszki4 ziarenka ziela angielskiego3 listki laurowe1 łyżeczka suszonego majerankuSól, pieprzPrzepis:Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy.