Wykonanie
Z pewnością wiele osób lubi
żeberka. Są dobre zarówno w sezonie letnim, gdy częściej
jada się na świeżym powietrzu, jak również zima, kiedy chętniej sięgamy po bardziej pożywne potrawy. dla mnie maja tylko jeden minus - nie jest łatwo kupić ładne
żeberka, wystarczająco wysokie, by miały dużo
mięsa, i jednocześnie nie za tłuste. Dlatego też wpadłam na pomysł przygotowania
karkówki a la
żeberka. Smak jest bardzo zbliżony, a dużo łatwiej jest dobrać ładny kawałek
mięsa. Oczywiście, według tego przepisu można również przygotować
żeberka, wyjdą równie wyśmienicie.
1 kg
karkówki wieprzowej1
cebula1 łodyga
selera naciowegook. 1/2 szklanki
soku jabłkowegosucha mieszanka przyprawowa do
żeberek lub
karkówki:1 łyżka
słodkiej papryki2 łyżeczki granulowanego
czosnku2 łyżeczki suszonej
cebuli w płatkach1 łyżeczka
kminku1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soli2 łyżki
brązowego cukrusos barbecue wg Gordona Ramsaya :1 duża
cebula2-4 duże ząbki
czosnku2 czubate łyżki
brązowego cukru1 łyżeczka wędzonej
papryki1 łyżka
octu winnego2/3 szklanki dobrej jakości
keczupu*2 łyżki
sosu Worcester1/2 łyżeczki
soli (do smaku)
oliwa z oliwek lub
olej do smażenia1.
Karkówkę kroimy w grube plastry, po ok. 3 cm grubości.Nacieramy z obu stron suchą
mieszanką przyprawową. Pozostawiamy na godzinę do zamarynowania.
Mięso możemy marynować do 8 godzin, jednak wówczas należy je przechowywać w lodówce.Na dnie naczynia do zapiekania (posiadającego pokrywkę) układamy cząstki obranej, grubo posiekanej
cebuli i posiekanego
selera. Wlewamy sok. Na warstwie warzyw układamy plastry
mięsa tak, by nie były zanurzone w soku. (Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, użyjmy zwykłego naczynia i rękawa do pieczenia).
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 1,5 godziny (do zupełnej miękkości).2. W międzyczasie przygotowujemy sos bbq.
Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną
cebulę z obranym, drobno posiekanym
czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy
brązowy cukier i smażymy, aż
cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną
paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy
ocet,
keczup i
sos worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).3. Upieczone plastry
mięsa wyjmujemy ostrożnie z garnka. Układamy pojedynczo na wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia blasze. Każdy plaster smarujemy dokładnie sosem bbq.
Mięso możemy podpiec następnie na grillu lub w piekarniku, aż sos się zapiecze i skarmelizuje (ok.5-15 minut).
Identycznie postępujemy, przygotowując z tego przepisu
żeberka.* Ponieważ
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.