Wykonanie
Jak słusznie się zapewne domyślacie, " Italian dressing " nie ma nic wspólnego z Włochami. Wywodzi się on z kuchni Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jest to dressing w stylu vinaigrette, wzbogacony mieszanką
ziół, nadającym sałatkom włoski charakter. Zamiast kupować gotowy sos w butelce, zróbmy domową wersję, smaczną i zdrowszą, bo bez chemicznych ulepszaczy.

1/3 szklanki
białego octu winnego2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli - do smaku1-2 ząbki
czosnku - obrane, jak najdrobniej posiekane2/3 szklanki
oliwy (jeśli wolicie
olej, użyjcie takiego o neutralnym smaku, np.
słonecznikowego)1 łyżka siekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki mielonego
białego pieprzu1/2 łyżeczki
czerwonej papryki chili w płatkach2 łyżki drobno startego
parmezanu (mozna ew. pominąć)Sos możemy mieszać ręcznie lub w blenderze.
Cukier i
sól rozpuszczamy w occie, mieszając. Następnie dodajemy
przyprawy,
czosnek,
oliwę i
parmezan. Mieszamy. Gotowy sos zawsze możemy doprawić do smaku wg własnego gustu dodatkowo
solą,
pieprzem lub inną
przyprawą, jeśłi uznamy to za wskazane.Sos przelewamy do butelki, zakręcamy. Przechowujemy w temperaturze pokojowej (
oliwa w lodówce zgęstnieje). Przed użyciem wstrzasamy butelką, ponieważ
przyprawy, jako cięższe, opadają na dno butelki.Sosem polewamy dowolne warzywa.