Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu
ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do
mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych
mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim
mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri występuje w dwóch postaciach, jednej łagodnej i drugiej ostrej. Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów na chimichurri. Jest przygotowane na bazie
natki pietruszki albo
kolendry,
oliwy z oliwek,
octu winnego i
czosnku. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu w słoiczku przez około dwa tygodnie.Moje pierwsze chimichurri przygotowałam na warsztatach QMP Dobra
wołowina z Grzegorzem Łapanowskim . teraz postanowiłam je przygotować w domu , jako dodatek do fajitas z
wołowiną.Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 5 minutSkładniki:1 pęczek
natki pietruszki1 pęczek
oregano1
papryczka chili2 ząbki
czosnku1/2 szklanki
oliwy z oliwek1/4 szklanki
białego octu winnegoróżowa
sól himalajskaświeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Zioła myjemy, osuszamy. Papryczkę kroimy na mniejsze części. Jeśli wolicie ostrzejszy sos możecie dodać papryczkę razem z nasionkami. Do moździerza lub do blendera wrzucamy same listki
pietruszki i
oregano oraz pozostałe składniki sosu. Ucieramy lub blendujemy albo na gładką masę, albo tak żeby były widać kawałki listków. Wszystko zależy od Was.