ßßß Cookit - przepis na Sos chimichurri

Sos chimichurri

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri występuje w dwóch postaciach, jednej łagodnej i drugiej ostrej. Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów na chimichurri. Jest przygotowane na bazie natki pietruszki albo kolendry, oliwy z oliwek, octu winnego i czosnku. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu w słoiczku przez około dwa tygodnie.
Moje pierwsze chimichurri przygotowałam na warsztatach QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim . teraz postanowiłam je przygotować w domu , jako dodatek do fajitas z wołowiną.
Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Proporcje na 4 porcje
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek oregano
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki białego octu winnego
różowa sól himalajska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Zioła myjemy, osuszamy. Papryczkę kroimy na mniejsze części. Jeśli wolicie ostrzejszy sos możecie dodać papryczkę razem z nasionkami. Do moździerza lub do blendera wrzucamy same listki pietruszki i oregano oraz pozostałe składniki sosu. Ucieramy lub blendujemy albo na gładką masę, albo tak żeby były widać kawałki listków. Wszystko zależy od Was.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/07/sos-chimichurri.html