Wykonanie

Pesto to zielony sos pochodzący z kuchni włoskiej. Podstawowe jego składniki to
bazylia,
parmezan,
orzeszki piniowe,
oliwa z oliwek,
czosnek i
sól. Istnieje wiele wariacji na temat pesto. U mnie główny składnik to
pietruszka połączona z
bazylią. Orzeszki zamieniłam na
pestki dyni. Można go przechowywać w lodówce do kilku dni.Składniki
natka pietruszki, 1,5 pęczka
bazylia, 20-25 dużych liści
oregano, 10 małych liści (można pominąć)
pestki dyni, 4 łyżki
parmezan lub inny twardy
ser, 2 łyżki
czosnek, 1 ząbek
oliwa z oliwek, 80-85 mililitrów
sok z cytryny, 1 łyżeczka
sól,
biały pieprzSposób przygotowania1.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Ser zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przyprawić
solą i
pieprzem.