ßßß
Pesto to zielony sos pochodzący z kuchni włoskiej. Podstawowe jego składniki to bazylia, parmezan, orzeszki piniowe, oliwa z oliwek, czosnek i sól. Istnieje wiele wariacji na temat pesto. U mnie główny składnik to pietruszka połączona z bazylią. Orzeszki zamieniłam na pestki dyni. Można go przechowywać w lodówce do kilku dni.Składnikinatka pietruszki, 1,5 pęczkabazylia, 20-25 dużych liścioregano, 10 małych liści (można pominąć)pestki dyni, 4 łyżkiparmezan lub inny twardy ser, 2 łyżkiczosnek, 1 ząbekoliwa z oliwek, 80-85 mililitrówsok z cytryny, 1 łyżeczkasól, biały pieprzSposób przygotowania1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Przyprawić solą i pieprzem.