Wykonanie
Jestem prawdziwą miłośniczką pesto. Robię je często wykorzystując to, co akurat mam pod ręką. Czasem są to listki aromatycznej
bazylii czy
rukoli prosto z przydomowego ogródka, czasem
szpinak lub
suszone pomidory. Tym razem do pesto wykorzystałam
natkę pietruszki, która świetnie komponuje się z prażonym
słonecznikiem i pikantnym
serem grana padano. Dla mnie
makaron z pesto, choć wygląda skromnie, jest jednym z najpyszniejszych obiadów, które mogłabym jeść nawet kilka
razy w tygodniu.
Składniki:1 duży pęczek
natki pietruszki3 gałązki
bazylii50 g
słonecznika1 duży ząbek
czosnku50 g
sera grana padano (lub
parmezanu)120 ml
oliwy z oliweksól gruboziarnista (do smaku)
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Listki
bazylii i
pietruszki umieścić w wysokim naczyniu, dodać posiekany
czosnek, starty na drobnych oczkach
ser,
słonecznik i stopniowo, rozdrobnić za pomocą blendera dolewając
oliwę z oliwek. Doprawić
solą.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając 3-4 łyżki
wody z gotowania
makaronu. Do gorącego
makaronu dodać pesto i wymieszać. Makron podawać od razu po przygotowaniu, posypany wiórkami
twardego sera. Smacznego!