Wykonanie
Moja rodzina uwielbia serniki praktycznie raz na dwa tygodnie musi być.Robię na wiele sposobów. Moim zdaniem ten jest genialny,rewelacyjny,puszysty wilgotny a zarazem bardzo lekki. Myślę ze to zasługa
serka chudego i
mleka.

Składniki na kruchy spód1 1/2 szkl
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru1
jajko1/2 kostki
margaryny na masę
serową1 kg
sera chudego homogenizowanego5
jajek1
budyń śmietankowy1
aromat waniliowy150 g
cukru pudru1 szkl
mlekaDekoracje2
galaretki truskawkoweowoce sezonowe

WykonaniePrzesianą
mogę wysypać na stolnicę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać
margarynę,
cukier i
jajko zagnieść ciasto. Tortownicę wykładamy papierem na nią rozkładamy ciasto kruche,nakłuwamy widelcem posypujemy
bułką tarką władamy do zamrażalki na pol godzinyMasa serowa
Białka oddzielić od
żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę
cukru pudru.
Twaróg,
żółtka,
mleko,
cukier puder,
cukier waniliowy,
budyń waniliowy dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnik.
Galaretki truskawkowe przygotować 1/2 litra
wody.Tężejącą
galaretkę wyłożyć na sernik zrobić dekoracje z
owoców.