Będąc na majówce na wyjedzie zrobiłam sernik z wykorzystaniem produktów Dr Oetkera czyli Sernix- Fix , sera aksamitnego, proszku do pieczenia i cukru waniliowego.Do przygotowania sernika potrzebujemymasa serowa1 kg sera akamitnego Dr Oetkera1 1/3 szkl cukru5 jajek100 ml mleka125 g margaryny1 cukier waniliowy na kruchy spód1 1/2 szkl mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetkera1 cukier waniliwoy Dr Oetkera2 jajkaszczypta soli2/3 szkl cukru pudruwaniliowego2 galaretki truskawkowe Dr OetkeraWykonanieZ podanych składników zagnieść kruche ciasto wyłożyć na wysmarowaną tortownice " nakłuć "widelcem posypać bułką tartą ostawić do lodówki .Masa serowaRozpuścić i ostudzić margarynę. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania 1/3 szkl cukru. Żółtka,cukier, ser i mlekocukier waniliowy wymieszać dodać ostudzony tłuszcz dokładnie zmiksować na koniec dodać Sernix- Fix . Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.Wyjąc ciasto z lodówki wylać na nią masę serową.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. piec około 60-80 minut. Kiedy sernik będzie upieczony wyłączyć piekarnik zostawić w lekko uchylonych drzwiczkachMiędzy czasie zrobić Dwie galaretki zalać 1/2 litra wody ostudzić pozostawić do zastygnieciaWystudzony sernik zalać tężejąca galaretką pozostawić do zastygnięcia.Sernik jest bardzo lekki i pyszny w smaku.