Wykonanie
Na blogach królują teraz ciasta z
rabarbarem, więc i ja postanowiłam takowe zrobić. Pamiętam lata młodzieńcze, kiedy to wcinało się surowy
rabarbar moczony w cukrze. Buzia wykrzywiała się od kwaśnego smaku, ale co tam, wcinało się aż uszy się trzęsły :). Moje ciasto
rabarbarowe wyszło wilgotne i nie za słodkie. Na pewno na tej propozycji nie skończę przygody z
rabarbarem. W tym roku upichcę coś jeszcze.
SKŁADANKI2 szklanki
mąki;0,5 paczki
margaryny;3
jajka;1 szklanka
cukru;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;mały
serek Danio
waniliowy lub 1/3 szklanki
mleka;szczypta
soli;4-5 gałązek
rabarbaru;
cukier wanilinowy.WYKONANIE
Margarynę ucieramy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym
żółtku, cały czas ucierając.
Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy porcjami na przemian ze
serkiem. Chwilę jeszcze miksujemy.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch układamy obrany i pokrojony
rabarbar. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wierzch możemy posypać
cukrem pudrem. Smacznego!