ßßß
SKŁADANKI2 szklanki mąki;0,5 paczki margaryny;3 jajka;1 szklanka cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;mały serek Danio waniliowy lub 1/3 szklanki mleka;szczypta soli;4-5 gałązek rabarbaru;cukier wanilinowy.WYKONANIEMargarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy porcjami na przemian ze serkiem. Chwilę jeszcze miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch układamy obrany i pokrojony rabarbar. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!