Wykonanie
Lato to czas na letnie ciasta z
owocami. Częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z
olejem. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować.

P rzepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

Ciasto· 3 łyżki
oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.· 80 g
margaryna· 1 szkl
mąki· 1 szkl
wody· 4
jajka.

· Masa budyniowa· 1 litr
mleka 3,2· 2 budynie
waniliowe· 200g
masło· 1/2 litra
śmietany 36 %· 1 szt
śmietan fix· 3-4 łyżki
cukru pudru waniliowego·
cukier puder waniliowy do posypania·
sok z cytryny80 ml soku z
malinKonfitura malinowa/

WykonanieCiastoZagotować 1 szklankę
wody z 3 łyżkami
oleju Kujawskiego pierwszego tłoczenia i z 100g
margaryną. Dodać 1 szklankę
mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z
jajkami dodawanymi pojedynczo. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyciskamy różne kształty u mnie ptysie.. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. 10 minut pieczemy w 220 zaś kolejne 20 już w 180-200 stopniach, pieczemy do zarumienienia Studzimy. Ciepłe ptysie przekroić na pół.KremDo garnka wlewamy 600 ml
mleka zagotowujemy .Do miseczki wlewamy 200ml
mleka dodajemy
budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego
mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy
masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski wlewamy
śmietanę, ubijamy dodajemy
cukier puder, semix fix sok
cytryny .Masę budyniową mieszkamy z
bitą śmietaną ,
sokiem z
malin schładzamy.Masę przekładamy do rękawa.Ptysie napełniamy do połowy kremem, na który wykładamy łyżeczkę
konfitury,krem przykrywamy drugą częścią posypujemy
cukrem pudrem.