ßßß Cookit - przepis na Karpatka waniliowa

Karpatka waniliowa

nazwa

Wykonanie

Karpatka ciasto które bardzo często przygotowuję w domu. W sobotę zrobiłam karpatkę waniliową muszę Wam powiedzieć wyszła pyszna. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość mąki. Sama się o tym przekonałam wyszła ładna ale nie taka jak bym sobie tego życzyła.
Składniki
1margaryna
2 szkl mąki
1 laska wanilii
2 szkl wody
8-10 jajek
Masa budyniowa
1 litr mleka 3,2
2 budynie waniliowe
1 masło
1/2 litra śmietany 36 %
1 śmietan żel Marsyl
3-4 łyżki cukru pudru waniliowego Diamant
cukier puder waniliowy do posypania Diamant
sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto:
Zagotować2szklanki wody z laską wanilii z margaryną, wyjąć laskę wanilii. Dodać 2 szklanki mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo Włączyć piekarnik na 220 stopni Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni. do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić
Masa
800 ml mleka zagotować. W 200ml mleka wymieszać budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego mleka. odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu ciągle ocierając
Do miski wlewamy śmietanę,śmietan żel ubijamy dodajemy cukier puder i sos cytryny.
Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną, schładzamy.
Tak przygotowanym kre mem przekładamy ciasto, wierzch posypujemy cukrem pudrem waniliowym .
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/01/karpatka-waniliowa.html