Karpatka ciasto które bardzo często przygotowuję w domu. W sobotę zrobiłam karpatkę waniliową muszę Wam powiedzieć wyszła pyszna. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość mąki. Sama się o tym przekonałam wyszła ładna ale nie taka jak bym sobie tego życzyła.Składniki1margaryna2 szkl mąki1 laska wanilii2 szkl wody8-10 jajekMasa budyniowa1 litr mleka 3,22 budynie waniliowe1 masło1/2 litra śmietany 36 %1 śmietan żel Marsyl3-4 łyżki cukru pudruwaniliowego Diamantcukier puderwaniliowy do posypania Diamantsok z cytrynyWykonanieCiasto:Zagotować2szklanki wody z laską wanilii z margaryną, wyjąć laskę wanilii. Dodać 2 szklanki mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo Włączyć piekarnik na 220 stopni Ciasto podzielone na dwie równe porcje piec pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni. do zarumienienia. Wyjąć, wystudzićMasa800 ml mleka zagotować. W 200ml mleka wymieszać budyń. Mieszając wlewać do zagotowanego mleka. odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu ciągle ocierającDo miski wlewamy śmietanę,śmietan żel ubijamy dodajemy cukier puder i sos cytryny.Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną, schładzamy.Tak przygotowanym kre mem przekładamy ciasto, wierzch posypujemy cukrem pudremwaniliowym .