Wykonanie
Karpatka u nas rządzi praktycznie na każdej imprezie rodzinnej,która zawsze musi być.W nocy o północy zawsze wychodzi. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość
mąki. Ciasto jest pyszne w smaku kremowe o smaku
waniliowym. Karpatkę możemy przygotować na wiele okazji jedną z nich jest Karnawał.

Składniki1margaryna2 szkl
mąki1
laska wanilii2 szkl
wody8-10
jajekMasa budyniowa1 litr
mleka 3,22 budynie
waniliowe1
masło1/2 litra
śmietany 36 %1
śmietan żel3-4 łyżki
cukru pudru waniliowegocukier puder waniliowy do posypania
sok z cytrynyWykonanieCiasto:Do garnka wlewamy2szklanki
wody z
laską wanilii z
margaryną,zagotowujemy wyjmujemy
laskę wanilii.Dodajemy 2 szklanki
mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki.StudzimyDo miski przekładamy zimną masę którą ucieramy z
jajkami.Ciasto dzielimy na dwie porcje wykladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni.do zarumienienia.Wyjmujemy studzimy tak samo pieczemy drugą cześć ciastaMasaDo garnka wlewamy 600 ml
mleka zagotowujemy.Do miseczki wlewamy 200ml
mleka dodajemy
budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego
mleka.Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy
masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski wlewamy
śmietanę, ubijamy dodajemy
cukier puder, semix fix sok
cytryny.Masę budyniową mieszkamy z
bitą śmietaną,schładzamy