ßßß Cookit - przepis na Karpatka waniliowa

Karpatka waniliowa

nazwa

Wykonanie

Karpatka u nas rządzi praktycznie na każdej imprezie rodzinnej,która zawsze musi być.W nocy o północy zawsze wychodzi. Zauważyłam ze bardzo duży wpływ na wygląd karpatki ma jakość mąki. Ciasto jest pyszne w smaku kremowe o smaku waniliowym. Karpatkę możemy przygotować na wiele okazji jedną z nich jest Karnawał.
Składniki
1margaryna
2 szkl mąki
1 laska wanilii
2 szkl wody
8-10 jajek
Masa budyniowa
1 litr mleka 3,2
2 budynie waniliowe
1 masło
1/2 litra śmietany 36 %
1 śmietan żel
3-4 łyżki cukru pudru waniliowego
cukier puder waniliowy do posypania
sok z cytryny
Wykonanie
Ciasto:
Do garnka wlewamy2szklanki wody z laską wanilii z margaryną,zagotowujemy wyjmujemy laskę wanilii.Dodajemy 2 szklanki mąki pszennej, mieszamy aż masa będzie odstawać od łyżki.Studzimy
Do miski przekładamy zimną masę którą ucieramy z jajkami.Ciasto dzielimy na dwie porcje wykladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy pierwsze 10 minut w temperaturze 220 następnie 20 minut w 200 stopni.do zarumienienia.Wyjmujemy studzimy tak samo pieczemy drugą cześć ciasta
Masa
Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy
.Do miseczki wlewamy 200ml mleka dodajemy budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka.Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, semix fix sok cytryny.Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną,schładzamy
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/01/karpatka-waniliowa.html