ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Surówka z czerwonej kapusty to świetny dodatek obiadowy i nie tylko.Idealna do kebabów,hamburgerów i jako przekąska.Ja przygotowuję surówkę wieloskładnikową i taką lubię najbardziej.
SKŁADNIKI :
1/2 główki średniej wielkości kapusty czerwonej
2 marchewki
1 pietruszka
2 jabłka
kawałek selera
1/2 części pora
natka pietruszki
sól,około 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku
1-2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE :
Kapustę obieramy z wierzchnich liści,przecinamy na pół i połówkę na 2-3 części.
Szatkujemy,solimy,odstawiamy na 30 minut aby kapusta zmiękła.Wszystkie warzywa i jabłka obieramy,myjemy.Por kroimy na drobno,resztę warzyw i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.Natkę drobno kroimy,dodajemy wszystkie składniki do kapusty.
Przyprawiamy naszą surówkę,wlewamy olej i sok z cytryny,dokładnie mieszamy i lekko ugniatamy surówkę.Spożywamy od razu lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.Pyszna również na drugi dzień.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/11/surowka-z-czerwonej-kapusty.html