Wykonanie
Surówka z
czerwonej kapusty to świetny dodatek obiadowy i nie tylko.Idealna do kebabów,hamburgerów i jako przekąska.Ja przygotowuję surówkę wieloskładnikową i taką lubię najbardziej.
SKŁADNIKI :1/2 główki średniej wielkości
kapusty czerwonej2
marchewki1
pietruszka2
jabłkakawałek
selera1/2 części
poranatka pietruszkisól,około 1/2 łyżeczki
pieprz do smaku1-2 łyżeczki
cukru2 łyżki
olejusok z 1/2
cytryny lub 2 łyżki
octu jabłkowegoPRZYGOTOWANIE :
Kapustę obieramy z wierzchnich liści,przecinamy na pół i połówkę na 2-3 części.Szatkujemy,solimy,odstawiamy na 30 minut aby
kapusta zmiękła.Wszystkie warzywa i
jabłka obieramy,myjemy.
Por kroimy na drobno,resztę warzyw i
jabłka ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Natkę drobno kroimy,dodajemy wszystkie składniki do
kapusty.Przyprawiamy naszą surówkę,wlewamy
olej i
sok z cytryny,dokładnie mieszamy i lekko ugniatamy surówkę.Spożywamy od razu lub przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.Pyszna również na drugi dzień.