ßßß Cookit - przepis na Surówka z pora i czerwonej kapusty z jabłkiem i natką pietruszki

Surówka z pora i czerwonej kapusty z jabłkiem i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Na samą myśl o surówce aż mi się humor dziś poprawił - organizm jednak sam najlepiej wie, czego potrzebuje. Zaopatrzyłam się wczoraj w świeże warzywa i ten tydzień na pewno będzie pod znakiem tych pyszności pełnych witamin.
Składniki :
1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty
1 niewielkie jabłko
jasna część małego pora
kilka gałązek zielonej pietruszki, posiekanych
sok z połowy cytryny
sól, cukier
świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 łyżki oleju
Przygotowanie :
Kapustę siekam cieniutko, pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do miski i lekko oprószam solą. Dłonią ściskam przez chwilę, by zmiękły i puściły sok. Dodaję jabłko (obrane) starte na grubej tarce i posiekaną pietruszkę, dolewam sok z cytryny i olej, mieszam dokładnie i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/01/surowka-z-pora-i-czerwonej-kapusty-z.html