Wykonanie
Witam i zapraszam do przepisu na smaczną surówkę z
czerwonej kapusty. Mam swój sposób, by sprawić, żeby ten rodzaj dosyć twardej, ale bardzo zdrowej
kapusty nadawał się do zjedzenia.Składniki:porcja na 4-5 osób
pół główki
czerwonej kapusty2 średnie
marchewki1
por - część jasna1
jabłkosok z połowy
cytryny4-5 łyżek dobrego
oleju tłoczonego na zimno1 łyżeczka
cukru trzcinowegosól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Odrzucam z warzyw stare suche liście. Myję pod bieżąca
wodą i dodatkowo przelewam wrzątkiem (
kapustę dzielę na ćwiartki - łatwo ją umyć i szatkować, ustawiając ją pod takim kątem do noża, żeby kroić ją jak najdrobniej)2. Poszatkowaną
kapustę (nie szatkuję grubych liści przy głąbie, zostawiając je do duszenia lub podsmażenia) posypuję szczyptą
soli i przy pomocy tłuczka ubijam ją kilka minut, żeby zmiękła (można gnieść
kapustę dłońmi, ale trzeba to robić w rękawiczkach, bo jak wiadomo warzywo farbuje). Odstawiam
kapustę na kilka minut.3.
Pora kroję drobniutko i wrzucam do poszatkowanej
kapusty.
Marchew i
jabłko ścieram na tarce. Wyciskam
sok z cytryny. Dodaję
przyprawy i
olej. Dokładnie wszystko mieszam. Surówka jest bardzo pyszna. Polecam.Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika