Wykonanie
Surówkę tę, jak zresztą pokazują dekoracje na zdięciach, robiłam zimą. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie składniki są dostępne przez okrągły rok. Jest to przepyszna atlernatywa dla wiosennych nowalijek, na które trzeba jeszcze odrobinę poczekać. Pasuje świetnie zarówno do dań
mięsych,
rybnych czy jarskich. Polecam.
Składniki:1/2 średniego
selera1 średnia
pietruszka1
marchewka3 średnie
kiszone ogórki10 cm jasnej części
pora2 soczyste
jabłkasól i
pieprz do smaku1/2 łyżeczki
cukru3-4 łyżki
olejuWszystkie warzywa i
jabłka obrać i zterzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starte odciśnięte z soku
ogórki i drobno pokrojonego
pora. Wszystko połączyć, doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem. Na końcu dodać
olej, wszystko jeszcze raz wymieszać i odstawić na minimum10 minut, aby smaki się połaczyły.
Smacznego!