Wykonanie
Zbliżają się święta, zatem
pora wziąć się za pieczenie, gotowanie i sprzątanie - zupełnie jakbyście nie robili tego na co dzień. Żebyście nie narzekali, że po Wigilii nie możecie się ruszać i żeby nie trzeba było po raz kolejny podejmować krótkotrwałych decyzji o zrzucaniu świątecznych kilogramów, podrzucamy wam przepis na pasztet z
białej fasoli. Zdziwicie się jak dobrze smakuje.Składniki na średniej wielkości podłużną foremkę.500 g
białej fasoli2
cebule1 łyżka
oliwy5 średnich ząbków
czosnkuduża
marchewkaduża
pietruszka2
jajka1/4 łyżeczki
czarnuszki + do posypania1 łyżeczka
majeranku + do posypania1 łyżeczka
sosu worchester1 łyżeczka
sosu sojowegopapier do pieczenia lub
masło i
bułka tartaFasolę płuczemy i zalewamy trzykrotnie większa ilością ciepłej
wody. Pozostawiamy na 12 godzin, czyli jak każdy normalny człowiek - na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości z
marchewką i
pietruszką - w zależności od tego jakiego urządzenia do mielenia używacie, musicie pogotować ją dłużej lub krócej. W przypadku maszynki do
mielenia mięsa wystarczy, że
fasola jest miękka, jeśli dysponujecie zwykłą praską do
ziemniaków lub (co lepsze)tłuczkiem
fasola musi być bardzo miękka. Mielimy warzywa na gładką masę, dodajemy
jajka, podsmażoną na
oliwie cebulkę(oczywiście pokrojoną w kostkę), zmiażdżony
czosnek,
sos sojowy,
sos worchester,
czarnuszkę i
majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką formy. Pieczemy ok. 1.00 - 1.20 w temp. 200 C

