ßßß Cookit - przepis na Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się święta, zatem pora wziąć się za pieczenie, gotowanie i sprzątanie - zupełnie jakbyście nie robili tego na co dzień. Żebyście nie narzekali, że po Wigilii nie możecie się ruszać i żeby nie trzeba było po raz kolejny podejmować krótkotrwałych decyzji o zrzucaniu świątecznych kilogramów, podrzucamy wam przepis na pasztet z białej fasoli. Zdziwicie się jak dobrze smakuje.
Składniki na średniej wielkości podłużną foremkę.
500 g białej fasoli
2 cebule
1 łyżka oliwy
5 średnich ząbków czosnku
duża marchewka
duża pietruszka
2 jajka
1/4 łyżeczki czarnuszki + do posypania
1 łyżeczka majeranku + do posypania
1 łyżeczka sosu worchester
1 łyżeczka sosu sojowego
papier do pieczenia lub masło i bułka tarta
Fasolę płuczemy i zalewamy trzykrotnie większa ilością ciepłej wody. Pozostawiamy na 12 godzin, czyli jak każdy normalny człowiek - na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości z marchewką i pietruszką - w zależności od tego jakiego urządzenia do mielenia używacie, musicie pogotować ją dłużej lub krócej. W przypadku maszynki do mielenia mięsa wystarczy, że fasola jest miękka, jeśli dysponujecie zwykłą praską do ziemniaków lub (co lepsze)tłuczkiem fasola musi być bardzo miękka. Mielimy warzywa na gładką masę, dodajemy jajka, podsmażoną na oliwie cebulkę(oczywiście pokrojoną w kostkę), zmiażdżony czosnek, sos sojowy, sos worchester, czarnuszkę i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką formy. Pieczemy ok. 1.00 - 1.20 w temp. 200 C
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/12/pasztet-z-biaej-fasoli.html