Przez wiele lat w moim menu mięso prawie nie istniało, ale soczewica jest prawie od zawszebo kolejnym kulinarnym wspomnieniem są pierogi z soczewicą tym razem soczewica posłużyła do przygotowania pysznego pasztetu a w kolejnym wpisie dodam przepis na coś w sam raz do tego ... :)Ja wybrałam soczewicę zieloną bo smakuje mi bardziej ale można też użyć czerwonej :)250 g zielonej soczewicy1 cebula2 marchewki1 pietruszkakawałek selera2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany2 łyżki masła lub oliwy1 jajkosól, pieprz, bazylia, oregano, majeranekSoczewicę wsypujemy do garnka zalewamy wodą (powinna być dokładnie przykryta wodą) i gortujemy ok. 40 min aż będzie miękka i wchłonie wodę. Można do wody w której gotujemy soczewicę dodać kostkę rosołową albo trochę soli.Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tartce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy warzywa. Przyprawiamy dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.Soczewicę i warzywa łączymy i miksujemy blenderem na gładką masę (jeszcze lepiej użyć maszynki do mielenia mięsa chociaż soczewica jest dość miękka wiec blender doskonale sobie radzi ). Dodać jajko i przyprawy zwłaszcza pieprz.Masę wyłożyć do formy keksówki najlepiej silikonowej- ułatwi wyjmowanie :) górę można posypać np. otrębamiPiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min