ßßß Cookit - przepis na Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Przez wiele lat w moim menu mięso prawie nie istniało, ale soczewica jest prawie od zawsze
bo kolejnym kulinarnym wspomnieniem są pierogi z soczewicą tym razem soczewica posłużyła do przygotowania pysznego pasztetu a w kolejnym wpisie dodam przepis na coś w sam raz do tego ... :)
Ja wybrałam soczewicę zieloną bo smakuje mi bardziej ale można też użyć czerwonej :)
250 g zielonej soczewicy
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
2 łyżki masła lub oliwy
1 jajko
sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
Soczewicę wsypujemy do garnka zalewamy wodą (powinna być dokładnie przykryta wodą) i gortujemy ok. 40 min aż będzie miękka i wchłonie wodę. Można do wody w której gotujemy soczewicę dodać kostkę rosołową albo trochę soli.
Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tartce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy warzywa. Przyprawiamy dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
Soczewicę i warzywa łączymy i miksujemy blenderem na gładką masę (jeszcze lepiej użyć maszynki do mielenia mięsa chociaż soczewica jest dość miękka wiec blender doskonale sobie radzi ). Dodać jajko i przyprawy zwłaszcza pieprz.
Masę wyłożyć do formy keksówki najlepiej silikonowej- ułatwi wyjmowanie :) górę można posypać np. otrębami
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/05/pasztet-z-soczewicy.html