ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym.

Pierś z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym. Klasyka ze słoika w pysznym, banalnie prostym i domowym wydaniu obiadowym.

nazwa

Wykonanie

Jednym z najważniejszych zadań podczas mojego pobytu w Wołominie była opieka i towarzyszenie leciwej już niestety Babci Heni. Jedną z trudniejszych kwestii stanowiło przygotowywanie posiłków, a raczej samo ich wymyślanie. Na pytanie " Co byś Babciu zjadła jutro na obiad?" - zawsze padała odpowiedź: Zjem wszystko co ugotujesz, nie będę grymasić" ;) No i bądź tu mądra po takiej odpowiedzi i odgadnij co ta Kobitka zjadłaby ze smakiem. I mój Syn z resztą też. A że Babcia dość delikatny żołądek ma i zdarzały się nie raz problemy od zbyt ciężkiego jedzenia to tym bardziej miałam stres w tym względzie. I tak jakoś się ustalało menu z dnia na dzień, metodą chybił - trafił. Aż przyszedł dzień gdy Babci nieopacznie wymknęło się na co miałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie konserwantów i sztucznych polepszaczy młodemu jak i starszemu pokoleniu, postanowiłam samodzielnie przygotować dla nas to danie. Efekt był zaskakująco zadowalający dla wszystkich. Polecam spróbować:
Składniki (na 4-5 porcji):
1 niewielka pierś z kurczaka
1 spora marchew
1 średnia cebula
4 plastry ananasa
3 łyżki posiekanej w kostkę papryki dowolnego koloru
3-4 łyżki keczupu łagodnego dobrej jakości
50 -100 ml zalewy z ananasa
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka wiórków kokosowych
sól, pieprz świeżo mielony
ryż (stosownie do ilości spożywających)
Przygotowanie:
Umytą pierś kroimy w średniej grubości kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy lekko curry i zasypujemy wiórkami kokosowymi (lub zalewamy mlekiem kokosowym). Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania.
Obraną marchew siekamy w drobne słupki i gotujemy w małej ilości wody wraz z wiórkami kokosowymi oraz odrobiną soli.
Cebulę pokrojoną w pióra smażymy do miękkości na oleju. Nie zrumieniamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy na patelni.
Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy.
Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem.
Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika. Bardzo smakowało. Mi i Synowi również. Dosłownie się opychał.
Z resztą stan paszczy mojej Pociechy mówi wszystko ;)
Polecam. Dla małych i starszych smakoszy łasych na słodkie smaki idealne danie obiadowe.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/01/piers-z-kurczaka-w-sosie-sodko-kwasnym.html